Чи справді суперфуди це щось хороше — пояснює біологиня

Чи справді суперфуди це щось хороше — пояснює біологиня

Про те, що таке суперфуди і чи дійсно вони такі корисні, як обіцяють в рекламах, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар’я Озерна

Оксфордский словник визначає "суперфуд як їжу із високими поживними властивостями або таку, що містить багато певного нутрієнту". Офіційні організації, що регулюють ринок їжі та ліків, не мають у своєму лексиконі такого словечка. "Суперфуд" — то вигадка маркетологів.

Які є відомі та визнані суперфуди? Це крупа кіноа, насіння чіа, водорость спіруліна, авокадо та гранати, ягоди годжі та асаї, та інші заморські штуки. В сподіванні навернути людей до здорового способу життя, вже й гарбузи з апельсинами проголошують суперфудами —  тільки ж не їжте картоплі фрі, благають нас.

В так званих суперфудах справді може бути білок, корисні жири, залізо та вітаміни. Особливо якщо дивитись розрахунок на 100 грамів. Але ви ж не можете за раз з'їсти 100 грамів спіруліни в сподіванні закрити денну потребу в протеїні та залізі з магнієм. Чи прожувати 100 грамів кунжуту, аби надбати денну потребу в кальції.

Іншими словами, суперфуди — то хороша річ, але їх їдять як харчові додатки  —  потроху додаючи до їжі. Чи вони кардинально вирішать нашу потребу в нутрієнтах і здоров’ї кишечника? Ні. Так, наприклад, коли ми спожили забагато цинку, то магній вже значно гірше всмоктується. А нам треба і те, і те. Навіть хорошого буває забагато. А ще, суперфуди подібні до купівлі індульгенції. Дуже зваблює думка, що можна їсти будь-що, а потім поїсти суперфуд і бути здоровими. Але це не так.

Але в нас є продукти, що не гірші за уславлені суперфуди. Вони коштують менше і їсти їх можна щодня. Що це? Варена гречка однозначно корисніша за кіноа. І разів у 20 дешевша. Кропива — то класна річ. Не гірше за модну й дорогу листкову капусту кейл. Я її додаю до ризотто, в зелений борщ, роблю з кропиви чай. Льон нічим не гірший за чіа.

Сало  —  наш суперфуд. Вміст рідкісних і корисних Омега-3 кислот у ньому такий, як в маслі авокадо, а ще — вітаміни Д та Е. Головне — не переїсти!

Смородина, оселедець, гірчиця, буряки, гарбузове насіння, холодець — їх усіх можна назвати супурфудами!

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com