Путін даватиме санкції на обмін полоненими, коли йому буде вигідно — екс-голова Служби розвідки Маломуж

Путін даватиме санкції на обмін полоненими, коли йому буде вигідно — екс-голова Служби розвідки Маломуж

Президент Російської Федерації Володимир Путін даватиме санкції на обмін полоненими, коли йому буде вигідно. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" повідомив колишній голова Служби зовнішньої розвідки України (2005 – 2010 рр.) Микола Маломуж.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Щодо пасток, то, насамперед, Путін орієнтується на новий реванш… Буквально на днях Путін вже зробив заяву про те, що українці та росіяни — це один народ, що ми повинні відновити відносини у форматі кооперації. Це одна велика пастка, бо ми не бачимо щирих, рівноправних відносин. Сьогодні Путін може диктувати свої позиції і Заходу, і Україні", — зазначив Микола Маломуж.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України наголосив, що конкретна пастка президента Російської Федерації Володимира Путіна — це формування підтримки проросійських сил на парламентських виборах.

"У цьому разі він розставляє конкретні пастки: це формування підтримки проросійських сил, партій та блоків, які сьогодні йдуть у парламент, з метою того, що вони сьогодні, якщо не отримають більшості, то отримають левову частку своїх кандидатів, щоб вони сформували комітети, фракції, висунули на керівні посади у парламент, мали частину квоти в уряді, регіональних структурах, а особливо в системі бізнесу та інформаційного впливу, отримуючи та купуючи телеканали".

Щодо обміну полоненими, Маломуж зауважив, що "насамперед, стосовно моряків, то сьогодні два ключових моменти. По-перше, це критичні особистості Росії, які ми маємо в Україні, яких притягнуто до кримінальної відповідальності, наприклад, Вишинський. Тут ми відчуваємо, що є співмірність. Або представники ФСБ, які для них дуже цінні. Це на тактичному рівні. Щодо стратегічного рівня, то стоїть питання щодо врегулювання ситуації в цілому".

Микола Маломуж також додав, що Путін даватиме санкції на обмін полоненими, коли йому буде вигідно.

"Доки не буде політичної волі Москви, а вона повинна бути сформована або під потужними аргументами разом з нашими західними партнерами, а також нашими аргументами, тими затриманими російськими інтересами, які ми маємо у запасі. Друга складова — політична ситуація, яка буде цьому сприяти або не сприяти. Путін даватиме санкції на обмін, коли йому буде вигідно. Наприклад, коли про це проситимуть політичні сили, на які поступки ми будемо йти при обміні. Путін буде виторговувати свої преференції та політичних прихильників в Україні", — сказав він.

Зазначимо, 18 липня представник України у робочій підгрупі з політичних питань у ТКГ Роман Безсмертний повідомив, що на переговорах у Мінську сторони дійшли згоди щодо обміну полоненими та безстрокового перемир'я. За його словами, обмін полоненими відбудеться за схемою 208 на 69.

Прослухати повну версію.

На фото — Микола Маломуж, facebook.com