Гройсман анонсував збільшення зарплати — коментує економічний експерт

Гройсман анонсував збільшення зарплати — коментує економічний експерт

Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував анонсоване прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом збільшення мінімальної та середньої зарплати.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Я є трошки песимістичним щодо всіх цих очікувань. У дійсності ми всі з вами живемо в економіці, вона є об’єктивною, і економічні закони існують поза межами бажань та очікувань людей. Коли ми говоримо про фактичні величини заробітних плат, то у 2018 році ми вийшли на рівень 2013 року, виходячи з доларового еквіваленту. І це добре, тому що ту величезну яму, яку ми мали у 2015 році, було важко подолати. Це стосується не тільки величини заробітних плат, а й обсягу валового внутрішнього продукту", — зазначив Олег Пендзин.

Експерт зауважив, що підвищення заробітної плати призводить до того, що певна частина бізнесу йде в тінь, а також може спостерігатись серйозний інфляційний поштовх.

"Але будь-які підвищення заробітної плати, аби не було погіршень ситуації з інфляційними процесами, мають співпадати з ростом валового внутрішнього продукту. Коли валовий внутрішній продукт росте на рівні 2,5-3%, а заробітні платні зростають значно швидше, ми маємо розуміти, звідки береться ця різниця. По-перше, це призводить до того, що певна частина бізнесу йде в тінь. По-друге, це призводить до того, що ми сьогодні маємо достатньо серйозний інфляційний поштовх", — сказав він.

Пендзин також наголосив, що при збільшенні мінімальної заробітної платні уряд очікує автоматично збільшення доходів у Пенсійний фонд.

"Коли ми говоримо про майбутнє підняття заробітних плат, це питання вже буде нового уряду. Не уряд Гройсмана буде подавати бюджет на 2020 рік. Це буде робити вже новий уряд і, напевно, новий прем’єр. Тому зараз можна обіцяти все, що завгодно. Новий прем’єр та уряд формуватимуть нову відповідальність за виконання тих обіцянок, які вони будуть давати", — додав експерт.

Зазначимо, як заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 17 липня, мінімальна заробітна плата в Україні з 2020 року становитиме 5,5 тис гривень, а середня зарплата у найближчі 1,5-2 роки — 620 доларів.

Прослухати повну версію.

Фото — НБУ