Зеленський вніс у Раду законопроект про відповідальність за незаконне збагачення

Зеленський вніс у Раду законопроект про відповідальність за незаконне збагачення

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради невідкладний законопроект про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.

Законопроект № 10461 опубліковано на сайті парламенту.

"Законопроект спрямований на відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також на введення інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування",  йдеться в пояснювальній записці.

У проекті закону пропонується встановити кримінальну відповідальність за придбання чиновником активів, вартість яких більш ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи.

Також передбачається введення до Цивільного кодексу України окремої підстави для припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необґрунтованими, і межа вартості таких активів (вартість, яка в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

За результатами визнання необґрунтованими активів держслужбовців та представників влади, їх будуть звільняти з посад. Справи розглядатиме Вищий антикорупційний суд, розслідуватимуть  НАБУ і САП.

Нагадаємо, Конституційний суд України 27 лютого опублікував рішення про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

Фото: ВВС