Чим відрізняються правші та шульги — відповідає психотерапевт

Чим відрізняються правші та шульги — відповідає психотерапевт

Чи дійсно шульги більш талановиті та обдаровані, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповіла психотерапевт, докторка філософії в області психології Оксана Королович.

Ведуча:

Ірина Коваль

Близько 10% людей на планеті — ліворукі. Це вже зараз, у наш час активно обговорюють, які вони талановиті та розумні. А що ж було раніше?

Насправді в усі часи і у всіх народів людей, які пишуть лівою рукою, м’яко кажучи, не любили. У Середньовіччі влаштовували інквізиції і спалювали їх на вогнищах, звинувачуючи у чаклунстві. Тільки стародавні греки вважали ліворуких обдарованими людьми.

У західних країнах зрештою зрозуміли, що ліворукі — такі ж люди, як інші, просто такими народилися. У Радянському Союзі таких людей насильно перевчали. Нелегко було шульгам у садочках, школах та університетах — їм не дозволяли писати лівою рукою. Вчені провели дослідження і з’ясували, що це "перевчання" негативно подіяло на здоров’я і психіку цих людей.

Лише у 1980 році розпочалася кампанія із захисту ліворуких дітей. Після звернення до міністерств охорони здоров’я та освіти, виступів у ЗМІ, дітям дозволили писати лівою рукою. Минуло не так багато часу, але міфів навколо ліворуких з’явилося досить багато. Наприклад, існує думка, що люди, які пишуть лівою рукою, розумніші та мають більше лідерських якостей.

"Те, якою рукою пише людина, абсолютно не впливає на її інтелектуальні або лідерські якості. Різниця між правшами та шульгами полягає в тому, яка півкуля розвинена більше, — пояснює психотерапевт Оксана Королович. — У людей, які пишуть правою рукою, більше розвинена ліва півкуля, яка відповідає за логічне мислення та здатність до точних наук. А у шульг домінує права півкуля мозку, яка відповідає за творчість, емоції. Тому вони у своїй більшості креативні люди і здатні розв'язати будь-яку проблему. Вони спираються на процес і на образне мислення, яке разом із творчим мисленням дозволяє їм швидко орієнтуватися у будь-якій ситуації. Але не можна сказати, що шульги розумніші, ніж правші".

Раніше гастроентерологиня розповіла, які є протипоказання до вживання кави.