"Скіфське золото" залишили в Нідерландах ще на півроку — проміжне рішення суду

"Скіфське золото" залишили в Нідерландах ще на півроку — проміжне рішення суду

Апеляційний суд Амстердама опублікував проміжне рішення у справі про "Скіфське золото", яке зараз перебуває у Нідерландах. Поки що експонати залишаться у Нідерландах, повідомляє ВВС.

Суд вирішив, що потребує від сторін справи додаткової інформації щодо "можливого права власності та можливого права оперативного управління", тож експонати залишаться на зберіганні у музеї Алларда Пірсона  до винесення фінального рішення. На це знадобиться шість-дев'ять місяців.

Виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі" проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з 7 лютого по 31 серпня 2014 року, і складалася з експонатів чотирьох кримських музеїв та одного київського. Після анексії півострова Росією виникла суперечка з приводу того, чи повертати експонати у Крим, або ж до підконтрольної українській владі території.

Першу судову битву Україна виграла. Тоді нідерландський суд встановив, що саме їй мають повернути цінності на підставі конвенції ЮНЕСКО від 1970 року, яка наголошує, що культурна спадщина належить суверенній державі. Та у 2017 році кримські музеї подали апеляцію на це рішення, яка і розглядається наразі.

Фото: ALLARDPIERSONMUSEUM.NL