NewsOne оштрафували на 100 тисяч гривень, ще один штраф і вони втратять ліцензію — Костинський

NewsOne оштрафували на 100 тисяч гривень, ще один штраф і вони втратять ліцензію — Костинський

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала канал NewsOne на 100 тисяч гривень. Ще один аналогічний штраф, і закон дозволить звертатися до суду щодо ануляції ліцензії каналу. Про це Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Продовжується виборчий процес і наприкінці цього періоду всі політичні сили намагаються мобілізувати свій електорат. Цим же займається й команда Медведчука, яка робить це в інформаційній сфері. Найголовніше з того, що сталося, це, звісно, анонсування телемосту: в нас за останні п’ять років не було такого, щоб ми влаштовували телеміст з країною-агресором. Друге — це намір демонстрації документального фільму з Медведчуком, де він розповідає про свою інтерпретацію історії України", каже Сергій Костинський.

За його словами, через ці події Нацраду з питань телебачення і радіомовлення почали звинувачувати в тому, що вона не закриває канал NewsOne: "Ми зробили найголовніше, що дозволило нам чинне законодавство. Якби закон дозволяв реагувати жорстко, ми б відреагували. Але, оскільки наші повноваження обмежені як регулятора,  ми звертаємось до парламенту з проханням збільшити їх. Ми маємо отримати можливість, яка є, наприклад, у наших європейських колег  призупиняти дію ліцензії". 

"Проте ми моніторимо діяльність каналу на предмет поширення фейкових новин, заперечення територіальної цілісності України, розпал ворожнечі.Телеміст все ж таки не відбувся, NewsOne вже отримав від нас штраф, трохи більше, ніж на 100 тисяч гривень. Якщо за цією статтею буде ще один штраф, ми будемо змушені звернутися до суду з проханням анулювати каналу ліцензію", — заявив Сергій Костинський.

За словами члена Нацради, навряд канал NewsOne пробував своїми діями перевірити, яку межу можна переходити: "Вони готувалися до ефіру, але отримали жорстку реакцію з боку владних органів і скасували трансляції". 

"Віктор Медведчук зараз намагається отримати максимальну присутність у парламенті і робить ставку саме на це. Останні дії і реакція суспільства на них мають змусити їхніх прихильників прийти і проголосувати 21 липня. Щодо Росії, то вона діє більш комплексно і довготерміново: NewsOne може бути одним із елементів, щоб створити хаос в країні. Проте справжні акценти націлені на парламентські вибори. І, думаю, це буде продовжуватися й у парламенті. Партія Путіна буде використовувати парламентську трибуну, щоб поширювати хаос", — сказав Костинський

Під кінець гість ще раз наголосив, що треба звертатися до парламенту, аби розширити повноваження Нацради з питань телебачення і радіомовлення, аби в окремих випадках вони самі мали анулювати ліцензію, без рішення суду: "Адже ми живемо в правовій країні і не можемо карати без наявного припису закону".

Читати також: Нацрада призначила позапланову перевірку каналу NewsOne

Нагадаємо, ведучий програми "Вести недели" на російському пропагандистському каналі "Росія 24" Дмитро Кісельов анонсував проведення телемосту "Треба поговорити", який був запланований на 12 липня і мав відбутися спільно з українським телеканалом NewsOne. Зазначається, що це мала бути "відверта розмова між простими людьми", як, до прикладу, колись під час телемосту між СРСР і США. Ведучим зі сторони РФ мав бути Андрій Малахов, з українського боку — генеральний продюсер NewsOne Василь Голованов. 

Проте дирекція телеканалу оголосила про скасування "телемосту".