"Спільнота дігерів — це щось на кшталт масонського клубу" — Кирило Степанець

"Спільнота дігерів — це щось на кшталт масонського клубу" — Кирило Степанець

Про те, чим живуть київські дігери, в ефірі "РанокПРО"на Радіо Промінь розповів дігер,  краєзнавець та києвознавець Кирило Степанець.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Ярина Скуратівська: — Про яке з київських підземель ходить найбільше легенд? Мабуть, про київський метрополітен?

— Я думаю, що все-таки про печери Лаври. Метрополітен, напевно, на другому місці.

ЯС: — Це правда, що цими печерами можна вийти на інший берег Дніпра?

— Та звичайно, що ні.

Євген Павлюковський: — А чим взагалі цікаві підземелля Лаври?

— Це ціле підземне місто. Вони не обмежуються двома невеличкими печерами на 100 метрів, куди пускають туристів, прочан… Там є величезні підземні льохи розміром з підземний палац, там багато різних підземних переходів між закинутими будівлями, там є чотириповерхові підземні будинки, є закинуті фрагменти печер ченців, куди також можна потрапити, якщо знати як.

ЯС: — А хтось за ними стежить, доглядає?

У Лаврі, у заповіднику є спеціальний відділ "Підземна Лавра". Але вони більше секретарі, утримувачі ключів. Щоб там хтось займався якимись масштабними роботами… Монастирській частині це нецікаво. Їм цікаво, щоб приходили прочани, туристи і все. На жаль, там наукових досліджень ніяких немає.

ЯС: — Немає ризиків, що це все може затопитись, засипатися?

— Ну звичайно, зсуви можливі. Лавра міститься на зсувонебезпечній ділянці. Вона стоїть на декількох пагорбах, і там є спеціальні дренажні системи підземні, які відводять воду і таким чином протидіють зсувам. Але враховуючи те, що на території Лаври зараз місцями відбувається масштабне будівництво, цілком імовірно, що можуть бути нові зсуви, і там може бути все.

ЄП:  — Як дігери дізнаються про нові місця, де можна побувати? У вас є якесь сарафанне дігерське радіо?

— Звичайно, що є таке ком’юніті. Колись воно було чимось на кшталт масонського клубу, де були тільки "свої". Ти якійсь пересічній людині ніколи нічого не розповіси про таке. Якщо дивились або читали "Бійцівський клуб" — це щось такого штибу, зі своїм кодексом, ти нікому про це не розповідаєш, не викладаєш фотографії.

Найвищим рівнем посвячення було метро. З простою людиною ти у метро не полізеш, з якимсь Васею, якого ти знаєш три дні. По-перше, це небезпечно для життя, по-друге, ти порушуєш закон. Тому що просто полізти у підземну річку чи дренажну систему — не заборонено, за законом тобі не мають чого пред’явити. А якщо тебе ловлять у метро — ти уже порушив закон.

ЯС: — Як я зрозуміла, ти "пройшов" цей найвищий рівень. Чи багато там, у метро, чогось такого, про що нам не говорять?

— Не так багато, як здається, але є.

ЄП: — Чи існує секретна гілка метро з Адміністрації президента до виїзду з міста, про яку часто говорять?

— На жаль, немає. Хотілося б, це було б цікаво.

ЯС: — Зараз водять екскурсії до метро?

— Тільки по станціях. Люди часто читають анонси екскурсій лише поверхнево, бачать "екскурсія у метро" — і думають, що їх водитимуть по тунелях. А потім вимагають повернути гроші.

Київський метрополітен десь з 2010 по 2014 рік робив екскурсії по різних технічних приміщеннях. Не в робочі тунелі, а, наприклад, в підескалаторні приміщення, підплатформенні приміщення, вентиляійні шахти, в депо метрополітену і так далі. Потім почалася війна, і чомусь відділ безпеки метрополітену заборонив ці екскурсії, мотивуючи це тим, що це нібито терористично небезпечно.

Хоча — знову ж таки, я не хочу "каркати" — на жаль, у нас метрополітен настільки погано охороняється, що якщо, не приведи Боже, якийсь терорист у нас захоче щось зробити, йому для цього не потрібно буде залазити у якісь технічні приміщення.

ЯС: — Деякі комп’ютерники спеціально наймають хакерів, які зможуть знайти слабкі місця у системі. Чи існує така співпраця з дігерами?

— Ми тривалий час співпрацювали з водоканалом, з Київенерго. Дігер лізе по підземеллю підземною річкою, паралельно проходить труба з гарячою водою. Бачить, труба пробита, враховуючи наші комунікації. Він вилазить, телефонує. І йому потім 300 гривень за інформацію дають.

Люди, в принципі, нормально заробляли таким чином, як позаштатні працівники комунальних структур. Середню зарплату по Києву, іноді навіть більше.

Слухай розмову повністю в ефірі Радіо Промінь!