У чому причина ліворукості — пояснює біологиня

У чому причина ліворукості — пояснює біологиня

Принаймні, кожна десята людина — шульга, тобто прагне все робити лівою рукою, а не правою. Були часи, коли це вважали хибним і перевчали людей писати правою рукою. Та й зараз важко знайти ножиці чи комп’ютерну мишку, зроблені для шульги.

У чому причина ліворукості і чи правда, що шульги більш обдаровані? Поговорімо про біологію розвитку, генетику і життя дивовижних людей в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар'я Озерна

Шульгами були, зокрема, Арістотель, Леонардо да Вінчі, Моцарт, Марк Твен і Марія Склодовська-Кюрі, а з наших сучасників — Барак Обама, Біл Гейтс і футболіст Мессі. Серед музикантів, шахістів, архітекторів та живописців шульг найбільше.

Чи справді вони талановитіші? Дослідники із Ліверпульського університету виявили, що у шульг добре розвинена права півкуля мозку, і тому вони краще за інших можуть уявляти і прокручувати в голові тривимірні фігури, орієнтуватися в просторі і аргументувати думки. Крім того, у шульг значніше розвинута ділянка, що поєднує півкулі мозку — так зване мозолисте тіло. Припускають, що шульги змушені користуватися і правою рукою, бо так вимагає від них життя. А це розвиває їній мозок і робить його складніше влаштованим.

Чи можна стати шульгою з власної волі? Ні.

Ультразвукові дослідження людських ембріонів показали, що вже на 8 тижні життя зрозуміло, чи буде дитина шульгою. А на 13-му тижні розвитку людські ембріони смокчуть правий або лівий кулачок!

Чи це визначає головний мозок і свідомість? Теж ні. Виявляється, до 15 тижня розвитку рухи контролює виключно спинний мозок. І саме там, у правій чи лівій стороні мозку, проявляє активність один ген. Лише згодом мозок, а саме його моторна кора, починає контролювати рухи.

Спадковість усього на чверть визначає, буде людина правшою чи шульгою. Це засвідчили дослідження на близнюках.

Тож не варто перевчати дитину, яка прагне писати і малювати лівою рукою. Ми стаємо такими ще до народження. А от вчитися добре вправлятися обома руками, грати на музичних інструментах та міркувати над шаховими партіями варто всім заради тренування мозку.

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com