І бруд, і надмірна чистота шкідливі для здоров’я дитини — педіатр

І бруд, і надмірна чистота шкідливі для здоров’я дитини — педіатр

Про те, чому не варто ні захоплюватися надмірною стерильністю, ані повністю відмовлятися від правил гігієни, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповів лікар-педіатр Михайло Соколовський.

Ведуча:

Ірина Коваль

Декілька років тому став дуже популярним вислів "Ложка бруду щодня — і дитина буде здоровою". Здається, усе перевернулося з ніг на голову, адже упродовж багатьох років нам пояснювали, що чистота — це здоров’я. Тож деякі матусі сприйняли нове правило буквально. І почалося!

Впала соска на підлогу — її не миють, а просто дають дитині. Дехто з дорослих може ще й облизати перед тим, як дати малюку. Матусі хизуються, що не бояться брудної підлоги, більше не миють її, як скажені, щодня, дитина повзає і нормально почувається. Це ж корисно!

Ягоди й фрукти теж можна не мити і просто так давати дітлахам. Вологими серветками не користуємося, бо нічого страшного, як дитина в парку після прогулянки з’їсть бутерброд, не помивши руки. Тепер модно копирсатися в багнюці й купатися в калюжі. Бо все, що занадто чисте — не для здоров’я дитини.

"Чи варто нам з вами дотримуватися стерильної чистоти у квартирі, чи ми можемо жити у свинарнику і їсти брудними руками з брудної підлоги? Золота середина, — відповідає Михайло Соколовський. — Не варто доводити прибирання до абсурду, роззуватися на вулиці, щоби пройти у стерильних шкарпетках по своїй квартирі, але елементарних правил гігієни ми повинні дотримуватися".

І бруд, і надмірна чистота можуть зашкодити дитині. Саме тому не треба захоплюватися надмірними прибираннями, але й повністю відмовлятися від них також шкідливо.

"Якщо резюмувати: чи треба прибирати у квартирі? Так, треба. Чи треба створювати у квартирі стерильний бокс? Ні, не треба. Чи можемо ми з вами ігнорувати, коли дитина брудними руками бере їжу? Ні. Все-таки треба мити руки", — пояснив лікар-педіатр.

Раніше біологиня розповіла, як зміцнити кістки.