Аргументи "за" і "проти" скасування військового параду — коментує експерт з питань екстремізму Богдан Петренко

 Аргументи "за" і "проти" скасування військового параду — коментує експерт з питань екстремізму Богдан Петренко

Президент Володимир Зеленський анонсував "новий формат" святкувань Дня Незалежності, який не передбачає проведення військового параду. Аргументи проти і на користь параду в ефірі програми "РанокПРО" на Радіо Промінь перелічив заступник директора Українського інституту досліджень екстремізму Богдан Петренко.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Богдан Петренко зазначив, що більшість країн, які перебувають у стані перманентної війни, у яких спалахують конфлікти, як правило, проводять паради.

"Якщо ми, наприклад, візьмемо конфлікт між Вірменією та Азербайджаном, який офіційно закінчився у 1994 році, але в тому регіоні й донині виникають спалахи і бувають зіткнення, то там і одна, і друга країна дотепер проводять військові паради", — розповів Богдан Петренко.

У деяких країнах, як у Росії, військові паради вже стали однією з базових цінностей, якої дотримується уся держава, зауважив експерт. Також, на думку Богдана Петренка, будь-яка країна, яка претендує на суб’єктність у світовій політиці, постійно має демонструвати свою силу.

Експерт зазначив, що одним із аргументів проти проведення параду на День Незалежності є його дорожнеча, хоча торік Міноборони не змогло дати чіткої відповіді про вартість параду.

"По-друге, як мені здається, Зеленський дає сигнал, що Україна готова до миру, що ми відмовляємося від мілітаризму, ми готові домовлятися з Росією і йти на якісь компроміси. Як на мене, навіть якщо ми готуємося до мирних перемовин, у нас однаково має бути якийсь тил у вигляді армії", — переконаний Богдан Петренко.

Третім аргументом проти проведення параду зазвичай є те, що на параді використовується техніка, яка не використовується через це на лінії зіткнення.

Натомість, зауважує експерт, є декілька аргументів за проведення параду, зокрема те, що він мотивує суспільство.

"По-перше, парад — це не стільки демонстрація наших реальних сил, скільки демонстрація того, що ми хочемо показати. Ми маємо показати українцям, що вони захищені, щоб українці відчували, що у них є армія. Бо головне у війні — це внутрішнє несприйняття капітуляції", — переконаний експерт.

По-друге, проведення параду має підняти авторитет військових, особливо тих, які братимуть участь у параді. Богдан Петренко наголошує, що мотивація для військових полягає не лише у фінансовому, але й у моральному питанні, і дуже важливо, щоб це не заміщувалося один одним.

"І ще один важливий сигнал — це сигнал для народу країни-агресора. Я цілком усвідомлюю, що розвідка країни-агресора знає, яка у нас є техніка реально. Але народ не має такого уявлення. І якщо вони бачитимуть, яка у нас реально армія, вони створюватимуть внутрішній сигнал, який суперечитиме сигналу Кремля, вони будуть не готові до агресії проти України", — підсумував Богдан Петренко.

Зазначимо, президент Володимир Зеленський анонсував проведення святкувань до Дня Незалежності "у новому форматі". Замість параду вартістю в 300 млн гривень, цю суму вирішили виділити українським військовим.

Ветерани АТО запропонували провести власний парад до Дня Незалежності.

Фото Ірини Басенко