Інтернет в Україні входить в десятку найдешевших у світі — фахівець з кібербезпеки

Інтернет в Україні входить в десятку найдешевших у світі — фахівець з кібербезпеки

У рейтингу країн за швидкістю Інтернету Україна за рік опустилася на 23 сходинки. Тепер вона перебуває на 81 місці. Чому відбувається ця "деградація", в ефірі "РанокПРО" на Радіо Промінь розповів експерт з кібербезпеки Віталій Якушев.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Віталій Якушев наголосив, що реальні причини падіння України у світовому рейтингу йому невідомі, але, за логікою, низька швидкість Інтернету в Україні може бути безпосередньо пов’язана з його ціною.

"Інтернет в Україні входить якщо не в п’ятірку, то в десятку найдешевших у світі. Тому логічно, що швидкість Інтернету знижується. Дуже великою витратною складовою Інтернету є валютна: закупівля обладнання, сплата за трафік з міжнародного Інтернету, а в деяких компаніях ще й зарплати працівників прив’язані до долара або євро, — зазначає експерт. — За останні декілька років, коли курс валют зріс, ціни на Інтернет майже не змінилися. Якщо ми переведемо ціни в долари, ми побачимо, що він став ще дешевшим за останні декілька років. А витрати провайдерів не зменшуються".

Віталій Якушев припускає два варіанти розвитку подій для провайдерів, задля того, щоб знизити витрати.

"Як варіант — вони знижують швидкість, люди менше викачують з Інтернету інформації, і тоді провайдери менше сплачують за трафік, який продається. Це моя суб’єктивна логіка. Можливо, вона неправильна, але вона схожа на правду. Інших причин я не бачу, — ділиться думками експерт. — Інший варіант: будуть тарифи з підвищеною швидкістю, але й з підвищеною вартістю Інтернету".

Раніше експерт з кібербезпеки розповів про два правила кібергігієни, які можуть захистити вас від хакерів та інтернет-шахраїв.

Фото Pexels.com