НБУ якісно тримає гривню на стабільному рівні вже понад 3,5 років — Невмержицький

НБУ якісно тримає гривню на стабільному рівні вже понад 3,5 років — Невмержицький

Національний банк України якісно тримає гривню на стабільному рівні вже понад 3,5 років, переконаний кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він також прокоментував, чи вплине введення в обіг купюри номіналом  в 1000 гривень на інфляцію.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Я маю сподівання, що гривня і надалі буде продовжувати бути стабільною. Саме стабільність є головним чинником і завданням для нашої національної валюти, і це є конституційне завдання Національного банку — тримати гривню на стабільному рівні", — зазначив Євген Невмержицький.

Експерт зауважив, що "така гривня тримається вже понад 3,5 років, тобто Національний банк на дуже високому рівні виконує цю функцію. При цьому НБУ робить закупівлі валюти, оскільки нам потрібно буде розраховуватись за міжнародні запозичення за своїми зобов’язаннями".

Серед інших факторів, які впливають на зміцнення курсу гривні, фінансист виокремив продовження надходжень заробітної плати від наших заробітчан.

Невмержицький вважає, що "навряд чи більшість громадян України зможуть відчути якісь поліпшення від зміцнення гривні. Поліпшення будуть тоді, коли відновляться економічні процеси".

Він також прокоментував, чи вплине введення в обіг купюри номіналом в 1000 гривень на інфляцію.

"З економічної точки зору ніяких побоювань не має бути. Вони зовсім безпідставні. Фізично ця купюра не може вплинути на інфляцію, якщо таких купюр не надрукують забагато. Єдиний її вплив — поліпшення зручності розрахунків у готівковій формі", — сказав Невмержицький.

Читайте також — Введення в обіг купюри в 1000 гривень є просто технічним рішенням — Фурса

Зазначимо, Національний банк з 25 жовтня вводить в обіг банкноту номіналом в 1000 гривень. На аверсі банкноти буде портрет академіка Володимира Вернадського, на реверсі — президія Національної академії наук України.

Прослухати повну версію.

Фото — НБУ