Чи є досягненням прибуття американської нафти до Одеси — пояснює експерт

Чи є досягненням прибуття американської нафти до Одеси  — пояснює експерт

Незрозуміло, чому українська влада хвалиться тим, що в порт Одеси прибув танкер з американською нафтою, адже й раніше до нас прибували танкери з різних країн, заявив Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" директор науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін.

Ведучий:

Роман Коляда

"Диверсифікація джерел – це чудово, але незрозуміло, яким досягненням ми хвалимось. Адже в Україну й раніше заходили танкери з різних країн", – заявляє Сергій Сапегін.

За його словами, світовий ринок нафти має глобальний характер, тому, коли заключається контакт на постачання нафти, компанія, яка продає, і компанія, яка купує, домовляються і шукають можливості купити нафту ближче і не везти її через океан: "Тому насправді ми точно не знаємо, чи це танкер з американською нафтою".

"Якщо дійсно це американська нафта, тоді виникає запитання, чи це є політичним досягненням, чи просто компанії знайшли можливість купити більш дешеву нафту, ніж в країнах, які продавали нам її раніше",  пояснює директор.

Що ж стосується встановлення незалежності від Російської Федерації та цін на російську нафту, Сапегін зазначає: "З 1 червня Росія заборонила експорт зі своєї території нафти до України, але, чесно кажучи, Росія вже років 8-9 не постачала її нам, тому це формальна заборона. Змінено порядок постачання нафтопродуктів з РФ, але бачимо, що це не вплинуло на ціни в України".

Нагадаємо, у суботу, 6 липня, до Одеси прибула перша в історії України партія нафти із США. Танкер Wisdom Venture доправив 75 тисяч тонн нафти на причал №2Н Одеського порту.

Зазначається, що партію нафти закупила ПАТ "Укртантнафта" для переробки на потужностях Кременчуцького НПЗ. Також в адміністрації Одеського морського порту повідомили, що наступний танкер з нафтою може прибути до Одеси вже в серпні цього року.

Слухати повну версію.

ФОТО: Одеський порт