Як обрати зубну щітку — поради стоматологині

Як обрати зубну щітку — поради стоматологині

Як правильно обирати зубну щітку, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповіла лікарка-стоматологиня Олена Заблоцька.

Ведуча:

Ірина Коваль

Як же цікаво дивитися на людей, які обирають зубну щітку. Вони стоять біля прилавка і довго читають, видивляються, які ж ворсинки чиститимуть їхні зуби. Очі розбігаються від неймовірного вибору форм, розмірів та кольорів.

Реклама говорить: "Довші здатні проникнути у важкодоступні місця", "Коротенькі поліруватимуть ваші зубки", а ще є спеціальні вугільні щітки, де щетинки розміщені двома рівнями, з гумовими вставками та щетинками. Як же обрати з усього цього дива саме ту щітку, яка дійсно зробить вашу усмішку білосніжною?

"Насправді щітки, які мають різні гумові додатки, різну висоту щетинок — це добре продумані маркетингові речі, які насправді не працюють. Найкращою є м’яка щітка, яка має однакову висоту усіх ворсинок. Саме тоді усі ці ворсинки працюють на одне місце, яке ви чистите. Ви мусите прикладати до цього місця особливу силу, — наголосила стоматологиня. — Якщо одні ворсинки довші — ви надто подразнюєте ними ясна і травмуєте їх, а ті, які коротші — ви ними просто не чистите".

Лікарка наголошує, що не варто надто сильно натискати на щітку, адже це унеможливлює правильне чищення зубів. Однією з ознак того, що ви прикладаєте забагато сили, може бути те, що щітка втратить вигляд і ворсинки здаватимуться "розчавленими".

"Також варто пам’ятати, що Асоціація парадонтологів України рекомендує електричні щітки, тому що саме електричні щітки вважаються "номером один" у догляді за зубами. Вони чистять найкраще, і вони допомагають ще й тим, що не дозволять вам надто сильно натискати. У сучасних щітках є датчики, які контролюють, як ви чистите, скільки ви чистите і чи не надто сильно ви натискаєте на зуби", – радить Олена Заблоцька.

Раніше стоматолог розповів, що "голлівудська усмішка" — це недешево, але безболісно.

Фото pixabay.com