Політичні погляди не мають для ЦВК жодного значення — Радченко

Політичні погляди не мають для ЦВК жодного значення — Радченко

Чи скасують реєстрацію Андрія Клюєва та Анатолія Шарія кандидатами у народні депутати, як впливають рішення Верховного Суду на роботу Центральної виборчої комісії, та як відбувається новий судовий процес з партією "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі — про це в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" говорили із заступником голови Центральної виборчої комісії Євгеном Радченком.

Ведуча:

Світлана Мялик

Новина про реєстрацію кандидатами колишнього регіонала Андрія Клюєва та відеоблогера Анатолія Шарія сколихнула українське суспільство. Напередодні на Майдан виходили люди, відбулись акції, тривали політичні дискусії. Мітингувальники дали ЦВК декілька днів, аби це питання було врегульовано. Хто взагалі винен у цій ситуації? Чому ЦВК ухвалила таке рішення?

— Мене дуже турбує те, що звістка про реєстрацію таких панів, як Клюєв та Шарій сколихнула суспільство тільки вчора. Центральна виборча комісія волала про допомогу, про те, що органи державної влади не надають адекватної інформації.

Коли ЦВК відмовила у реєстрації зазначеним панам, і не тільки їм, то суспільство сприйняло це як належне. Коли Верховний Суд фактично зобов’язав ЦВК їх зареєструвати, суспільство сприйняло це як належне. А коли Центральна виборча комісія, не маючи іншого виходу, виконала рішення Верховного Суду, чомусь громадськість сколихнулася. Тому давайте не шукати винних, а подивимось, як працюють державні органи і наші реформовані суди.

Глава МВС Арсен Аваков направив листа до ЦВК і заявляє, що екс-глава Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Клюєв залишив Україну у 2014 році. З того часу він не проживав на території нашої країни. Чи вплине цей лист на подальші ваші дії і ухвалення рішення про зняття кандидатури Андрія Клюєва з реєстрації кандидатом у депутати?

— Я хочу відповідально сказати, що ця ситуація стосується не тільки Андрія Клюєва. Таких осіб є набагато більше. Враховуючи вимоги статті 9 Закону "Про вибори народних депутатів України", Центральна виборча комісія у будь-який час до дня голосування має право і можливість скасувати реєстрацію будь-якого кандидата, якщо виявить інформацію про те, що ця особа не відповідає вимогам статті 9, наприклад, не проживала протягом 5 років на території України.

Якщо компетентні органи, не тільки пан Аваков своїм листом, нададуть відомості, а не лист, про те, що хтось десь був чи не був, то Центральна виборча комісія, безумовно, їх розгляне і, безумовно, скасує реєстрацію будь-якого кандидата, якщо на те будуть підстави.

Якщо не буде чітких даних від Держприкордонслужби, ви також можете реєструвати? Якщо президент-втікач Віктор Янукович теж подасть документи, ви теж будете зобов’язані зареєструвати кандидатом?

— За тією логікою, яку нам демонструє Верховний Суд, так... Центральна виборча комісія виконає ті вимоги закону, які є. І ми виконуємо вимоги закону. Політичні погляди для Центральної виборчої комісії не мають ніякого значення.

Чи затягнеться виготовлення бюлетенів у зв’язку з ситуацією, що склалась? Якщо буде рішення про зняття з реєстрації Клюєва, Шарія, їхні прізвища будуть у бюлетені?

— Це дві різні ситуації. Щодо Шарія, то він є першим номером у списку політсили "Партія Шарія". Він уже буде у бюлетені по загальнонаціональному виборчому окрузі. З паном Клюєвим ситуація інша. Він балотується у 46-му виборчому окрузі Донецької області. Якщо рішення про скасування його реєстрації буде до того часу, як бюлетені не є надрукованими, тоді в бюлетенях прізвища пана Клюєва не буде. Якщо бюлетені будуть надруковані з прізвищем пана Клюєва, однак Центральна виборча комісія встигне скасувати його реєстрацію, то дільнична виборча комісія скористається штампом "вибув".

ЦВК внесла партію "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі до виборчого бюлетеня під номером 22 без проведення нового жеребкування. Чи не призведе це до судових позовів?

— Призвело. Сьогодні о 8:30 вже почалось засідання суду. Суд дав нам цілих 49 хвилин для того, аби написати відзив. Вчора о 18:11 зайшла ухвала суду, в якій був строк до 19:00, аби дати свої аргументи. Зараз у нас відбуваються засідання суду.

Це може бути загрозою для проведення позачергових парламентських виборів?

— Це залежить від того, яке рішення (суду — ред.) буде. Ми обстоюємо свою правоту. Ми вважаємо, що наші дії законні. На наше переконання, партія "Рух нових сил" неналежним чином оформила документи для подачі при реєстрації. ЦВК відмовила. "Рух нових сил" подав до суду і виграв. Ми виконали рішення суду. Ми зареєстрували. Після того виникло питання з жеребкуванням.

Центральна виборча комісія спеціально скликала нараду з уповноважених представників політичних партій, суб’єктів виборчого процесу, з правом дорадчого голосу. Із присутніх представників 14 осіб висловилися за те, щоб не проводити пережеребкування, а троє висловилися за те, щоб проводити. Ми оцінювали цю ситуацію і з точки зору законності, і з точки зору того, чиї права і яких суб’єктів виборчого процесу будуть порушені.

Центральна виборча комісія виходила з кількових аргументів. Перший — політичні партії, які встигли прожеребкуватися і отримали свої номери, поукладали договори і почали вже передвиборчу агітацію з використанням цих номерів. Якби ми провели пережеребкування, ми б порушили інтереси та права тих партій, яких більше, ніж одна. Другий — це виборці. Виборці теж дивляться рекламу, дивляться агітацію і сприймають ці номери. Якби ми поміняли номери, це було б введенням виборців в оману.

Яку перспективу може мати рішення України відкликати спостерігачів від ПАРЄ на позачергових виборах до парламенту? Чи вплине це на відносини України з Європейським Союзом?

— Центральна виборча комісія не буде реєструвати цих спостерігачів. Чи вплине це — питайте у Міністерства закордонних справ.

Прослухати повну версію.

На фото — заступник голови ЦВК Євген Радченко