Куди сходити: у музеї Івана Гончара триває виставка народного малярства

Куди сходити: у музеї Івана Гончара триває виставка народного малярства

Про виставку "Малярство" як частину проєкту "Вибране" в ефірі програми "ART-Панорама" на Радіо Промінь розповів директор музею Івана Гончара Петро Гончар.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Цього року Музей Івана Гончара розпочинає серію тематичних виставок "Вибране". На цих виставках музейники познайомлять відвідувачів із найкращими творами з колекції музею. Організатори представлять українські старожитності, зібрані як Іваном Гончаром до свого приватного хатнього музею, так і науковцями вже державного музею упродовж 25 років його існування.

На першій виставці "Малярство" проєкту "Вибране" представлено хатню та церковну ікону, яку розписували народні самоуки-богомази.

"Раніше у кожному селі намагалися робити так іконописну майстерню, оскільки навіть найбідніша хата мала кілька ікон. Тому, щоб покрити ці потреби, було багато ремісників, які ці ікони виготовляли, — розповідає Петро Гончар. — У нас представлено широку колекцію, на якій видно характер українців. Традиційна народна школа випрацювала свою стилістику".

Мало не в кожній селянській хаті можна було побачити зображення козака Мамая з бандурою під дубом. Серед унікальних експонатів малярських робіт будуть представлені зразки таких картин XVIII-XIX століть.

Малярство на виставці буде представлене трьома темами: вже згадуваними іконописом та соціальним живописом, а також народною картиною.

"Це осмислення буття українців, де проглядаються аристократизм українців, їхня ментальність, любов до природи, портретний живопис", — завершив розмову Петро Гончар.

Виставка "Малярство" триватиме в музеї Івана Гончара до 18 серпня.

Фото з сайту музею