Клімкін: повернення Росії до ПАРЄ не пов’язане з звільненням українських в’язнів

Клімкін: повернення Росії до ПАРЄ не пов’язане з звільненням українських в’язнів

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що недоцільно пов’язувати повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи із можливим звільненням українських бранців.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Багато пишуть про ймовірний розмін між Європою та Росією: повернення Росії в ПАРЄ на можливе звільнення наших в’язнів. Зрада Європи нам всім болить. Але не ведіться на це. Не шукайте такого роду "логічних" виправдань. Тим більше, всі чули, що казав російський президент в японській Осаці", написав Клімкін.

На цю тему — Путін заявив, що звільнення моряків не пов’язане з поверненням Росії до ПАРЄ

Він заявив, щонайгірше буде, якщо "Росія та Європа вирішать, що вони можуть домовитися за нашою спиною і спробують нав’язати нам чужу стратегію і тактику".

Клімкін зауважив, що зараз тривають розмови про спільну відповідальність Європи і Росії за долю України як їхнього спільного сусіда.

"Вже зараз в кулуарах можна почути розмови про те, що Україна є спільним сусідством Росії та Європи, спільною відповідальністю, тому мають бути й спільні дії: насправді, дії будуть російські, а Європа буде спостерігати", — прокоментував міністр.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи 26 червня погодилася повернути делегацію Росії без жодних санкцій.

Президент України Зеленський висловив обурення з приводу дій міністра закордонних справ Павла Клімкіна, який, не порадившись з главою держави, відповів на ноту Росії щодо полонених моряків, заявивши, що пропозиція РФ судити моряків в Україні за російським законодавством "загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів". Згодом ЗМІ повідомили про домовленість Заходу і Росії, за якою нібито Москва мала звільнити моряків в обмін на повернення російської делегації в ПАРЄ.

Спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер вважає, що пропозиція Росії щодо передачі захоплених нею українських моряків Україні на умовах гарантії, що вони продовжать відбувати призначений російським судом термін в українській в'язниці, є образою правосуддя.

На фото — Павло Клімкін, REUTERS