Бекірова можуть перевезти до Армянська, де немає умов для його утримання — адвокат

Бекірова можуть перевезти до Армянська, де немає умов для його утримання — адвокат

Тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, обвинуваченого в анексованому Криму у незаконному зберіганні боєприпасів, можуть вивезти в Армянськ, де немає умов для його утримання.

Як повідомляє Крим.Реалії, про це 29 червня на засіданні "Кримської солідарності" заявив адвокат Олексій Ладин.

"Припускаю, що справу хочуть направити в Армянськ, аби ускладнити ситуацію для захисту. Але основна проблема — це те, що в Криму тільки один слідчий ізолятор, відповідно Бекірова будуть утримувати в ІТТ Армянська, який абсолютно не пристосований для утримання настільки хворої людини. Бекіров сказав слідчому: "Якщо справа буде направлена до Армянська, ви мене будете туди вивозити тільки силою". Тому що це рівносильно смерті", — зазначив адвокат.

Адвокат висловив сподівання,  що 3 липня Верховний суд Криму задовольнить апеляцію захисту на продовження Бекірову терміну утримання в СІЗО і змінить йому запобіжний захід.

"Є певні надії, що цясправа все ж стане винятком для кримського судочинства, і Бекірова відправлять під домашній арешт", — сказав Ладин.

Адвокат також зауважив, що почав ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи, і найближчим часом її направлять на розгляд до суду.

"Нічого нового в матеріалах справи ми не побачили. Едема Бекірова звинувачують в тому, що він передав майже 14 кг боєприпасів і вибухівки засекреченому свідкові. Нагадаю, я відсамого початку говорив про те, що людина з інвалідністю першої групи, без ноги, яка нещодавно на той момент мала інфаркт і операцію на серці, не могла підняти більше одного кілограма без наслідків. Звинувачення – абсолютний абсурд»,— заявив адвокат.

Як зазначають, наразі реакції російської прокуратури чи служби виконання покарань на ці заяви Ладіна немає.

Нагадаємо, 12 грудня минулого року на в'їзді в окупований Крим під час проходження паспортного контролю на території, контрольованій окупантами, був затриманий громадянин України, житель селища Новоолексіївка Херсонської області Едем Бекіров.

За словами адвоката, Бекірова підозрюють у тому, що він зберігав і передавав боєприпаси — 12 кілограмів вибухівки та патрони.

Як повідомляла раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, у Сімферопольському СІЗО, де утримують активіста Едема Бекірова, епідемія кору, його подальше перебування в СІЗО є вкрай небезпечним.

На фото — Едем Бекіров, Радіо Свобода