Комітет виборців назвав топ-5 технологій кандидатів-мажоритарників

Комітет виборців назвав топ-5 технологій кандидатів-мажоритарників

У Комітеті виборців України перерахували ТОП-5 найпоширеніших технологій, що використовуються в одномандатних (мажоритарних) округах перед позачерговими виборами до Верховної Ради. Про це розповів сьогодні на прес-конференції голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Перша найбільш поширена технологія  — це надання подарунків закладам дошкільної та шкільної освіти.

"Такого сплеску роботи з дітьми, школярами, який був на початку червня, ми не пам'ятаємо під час жодної виборчої кампанії. Фактично, політики за допомогою емоцій дітей намагалися залучити голоси їхніх батьків",  поінформував Кошель.

Другою за поширеністю технологією є організація шоу, концертних програм і спортивних змагань. Глава КВУ уточнив, що зазначена технологія є законною, оскільки законодавство передбачає такі форми ведення виборчої агітації.

Третя технологія  — це роздача безкоштовних товарів і надання послуг виборцям.

Четверта технологія  — це участь потенційних і зареєстрованих кандидатів в народні депутати у відкритті соціальних об'єктів, так звана "технологія перерізання червоних стрічок".

П'ята технологія поширена в двох третинах округів. Це практика звітності виборцям про добрі справи, які робив кандидат. Як зазначив голова КВУ, це не є порушенням чинного законодавства.

Такі технології є домінуючими в мажоритарних округах. КВУ також фіксує мінімальне використання технології зустрічей з виборцями.

Водночас КВУ закликав не перетворювати вибори на змагання популярних виконавців. адже нині зафіксовано сплеск активності "концертної" агітації.

Так лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук проводить широкий концертний тур, під час якого виступають лідери виборчого списку. "Квартал 95", який асоціюється у виборців із партією "Слуга народу" анонсував 19 безкоштовних концертів у період виборчої кампанії.

"Такі технології суттєво знижують якість виборів і перетворюють їх на змагання популярних виконавців, а не політичних програм та ідей", — наголосив Олексій Кошель.

На 21 липня в Україні заплановані дострокові парламентські вибори.

Фото: ВВС