Новопризначених голів ОДА обирали не за професіоналізмом, а за лояльністю до влади — експерт

Новопризначених голів ОДА обирали не за професіоналізмом, а за лояльністю до влади — експерт

Нові призначення керівників облдержадміністрацій, зокрема Донеччини і Херсонщини, —  показують, що цих людей обирали не за рівнем професіоналізму, а через лояльність до нової влади, розповів Українському радіо політичний експерт Костянтин Батозський.

Ведуча:

Христина Стець

"Нові обличчя є, але ми не знаємо, за якими критеріями їх обирали. Багато фігур викликають протести і питання. Зокрема, на Сході, де неспокійна ситуація, призначають відверто контроверсійних людей при тому, що фігура губернатора — політична, а не адміністративна", — розповідає Костянтин Батозський.

За його словами, якщо призначають військового прокурора на посаду Донецької ОДА, це дає дуже сильний посил і військовим, і цивільним: "Для військових — це знак, що їх діяльність буде дуже сильно контролюватись, адже він особа, яка має право карати".

Є питання й до Херсонщини: "Володимир Зеленський запропонував призначити очільником ОДА Юрія Гусєва, якого пов’язують з Валерієм Хорошковським. Таке рішення викликало пікети на Банковій".

Як вважає експерт, це ознака, що критеріїв відбору у влади немає і люди призначаються за випадковим принципом: "Всіх посадовців призначили не тому, що вони професіонали, а тому що вони лояльні до влади, яка дала їм посаду. Крім того, Херсонська та Одеська області дуже криміналізовані, а Мангер є свого роду "авторитетом". І призначати людину, яка з ними в одній громадській організації — це дивно. Це показує, що ця нинішня ситуація там не зміниться",— підсумовує експерт.

Слухати повну версію.