Яким буде цьогорічний фестиваль "Відкрита ніч" — розповів режисер Михайло Іллєнко

Яким буде цьогорічний фестиваль "Відкрита ніч" — розповів режисер Михайло Іллєнко

Про те, як за 22 роки змінилося короткометражне українське кіно кількісно та якісно, в ефірі Радіо Культура в програмі Культура. Live розповів режисер, засновник та організатор фестивалю "Відкрита ніч" Михайло Іллєнко.

Ведучі:

Людмила Ляхевич і Володимир Зайончковський

Уже 22-й рік поспіль у столиці пройде кінофестиваль "Відкрита ніч". Цього року він відбудеться 29-го червня о 21-й годині на території Річкового порту — 2-й причал, "Арт причал". Вхід вільний, запрошення не потрібні.

"Що ви зможете побачити? Сучасне українське короткометражне кіно. Цього року, наскільки я пам'ятаю, в нас 40 назв. Від 3-х хвилин фільми до максимум 20-ти. Ігрове, документальне, анімаційне. Є позаконкурсна програма, ретроспективна", — розповів режисер Михайло Іллєнко.

За його словами, за роки існування фестивалю суттєво змінювалося українське короткометражне кіно.

"Коли в 97-му році ми починали фестиваль, було очевидно, що ми не можемо зібрати програму на тиждень. Тоді дуже мало знімалося. Практично зупинилося кіно. Об’єктивно було ясно, що можна зібрати програму на одну ніч. От так і почався фестиваль", — пригадує Іллєнко.

Та навіть тоді організаторам "Відкритої ночі" було важко зібрати програму на 6 годин, та за ці роки ситуація змінилась й кількість фільмів збільшилась.

"За останні роки в нас буває 100, 120, 140 пропозицій. З яких ми можемо об'єктивно вибрати не більше 40-ка… Тож зміни є. Хоча б кількісні", — наголосив режисер.

Він додав, що зміни є й в самому кіно. Тепер воно починає шукати героя: "Довгий час така домінанта була — кіно депресивне, деструктивне, монотонне".

Весь ефір програми слухайте тут

Михайло Іллєнко. Фото Facebook