Введення в обіг купюри в 1000 гривень є просто технічним рішенням — Фурса

Введення в обіг купюри в 1000 гривень є просто технічним рішенням — Фурса

Введення нової купюри номіналом в 1000 гривень не варто оцінювати як крок до інфляції, це всього лиш технічне рішення Нацбанку, сказав Українському радіо в ефірі  програми "Сьогодні.Вдень" інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Ведучий:

Роман Коляда

"Я би не драматизував щодо введення нової купюри, це просто технічне рішення Національного банку. Я був дуже здивований, коли ця тема зачепила багатьох людей. Адже до цього найбільшою купюрою була купюра номіналом в 500 гривень і коли її вводили, я не пам’ятаю точно, який був курс долара, але близько 5 чи 8 гривень", коментує Сергій Фурса.

За його словами, з того часу гривня значно девальвувала і  реальна вартість купюри в тисячу гривень зараз менша, ніж купюри в 500 гривень, коли її вводили в обіг.

"Таке рішення просто відображає реальність і прийняте для зручності", — сказав банкір.

Також він висловив й свою думку щодо виведення з обігу копійок номіналом 1, 2 і 5: "Вони з’явились в 1996 році, коли гривня була два до долара. Зараз обслуговувати їх дуже дорого, це просто немає сенсу. Вилучені копійки потраплять до НБУ і той їх утилізує, наприклад, продасть за метал".

Як вважає Сергій Фурса, причин для паніки немає, адже інфляція в Україні сповільнюється: "Інфляція стає контрольованою і якщо не відбудеться якихось форс-мажорів, наприклад, дефолту, вона буде сповільнюватися й надалі".

Національний банк з 25 жовтня вводить в обіг банкноту номіналом в 1000 гривень. На аверсі банкноти буде портрет академіка Володимира Вернадського, на реверсі  президія Національної академії наук України.

Слухати повну версію.

На фото: Сергій Фурса