На екстрадицію Фірташа може вплинути політична ситуація всередині Австрії – Щербина

На екстрадицію Фірташа може вплинути політична ситуація всередині Австрії – Щербина

Австрійський суд не приймає рішень про екстрадицію, а лише допускає її. Остаточне рішення щодо долі Дмитра Фірташа в руках міністра юстиції Австрії, який в умовах нестабільної політичної ситуації може не взяти на себе такої відповідальності, сказав Українському радіо головний редактор об’єднаної редакції порталу РБК-Україна Сергій Щербина.

"В цій ситуації важливі кілька ремарок. По-перше, австрійський суд відповідно до їхнього законодавства не розглядає справу за суттю обвинувачень, які проти Дмитра Фірташа висунули в США. У Австрії лише розглянули питання екстрадиції до Сполучених Штатів. По суті ж справа може розглядатися лише в США", розповідає Сергій Щербина.

По-друге, за його словами, суд в Австрії не ухвалює рішень про екстрадицію кудись, він лише визначає допустимість такого процесу: "Остаточне рішення має ухвалити міністр юстиції Австрії. За законом він має керуватися при цьому інтересами своєї країни, отже це буде почасти політичне рішення, якщо взагалі буде".

Також журналіст звертає увагу й на нестійку політичну систему всередині країни, від якої може залежати багато: "Зараз міністерство юстиції очолює держслужбовець Клеменс Яблонер, який є тимчасовим міністром. Загалом уряд в Австрії наразі є тимчасовим і працюватиме до виборів, які відбудуться у вересні. Тому не факт, що він захоче брати на себе таку відповідальність".

Йдеться про скандал, який сколихнув Австрію у травні, коли було оприлюднено матеріали про зустріч австрійського посадовця з невідомою росіянкою, яка говорила, що є представницею  російського бізнесмена Ігоря Макарова та пропонувала фінансування для партії. Після оприлюднення матеріалів  уряд пішов у відставку.

"Для мене величезне питання, чи захоче тимчасовий уряд брати на себе відповідальність. Бо політична ситуація не вказує на те, що рішення буде швидким", зазначає Сергій Щербина.

Окремо він наголошує, що поки Дмитро Фірташ не виданий США, є великі шанси, що він опиниться в Україні, адже зараз це для нього найбезпечніше місце: "В Україні йому дуже вигідно опинитись, бо наша Конституція забороняє видачу своїх громадян іноземним державам і звідси він точно не поїде до США".

Нагадаємо, вчора Верховний Суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США.

Слухати повну версію.

ФОТО: Інтерфакс Україна