Рішення ПАРЄ не означає, що ЄС зніме економічні санкції з Росії – Веселовський

Рішення ПАРЄ не означає, що ЄС зніме економічні санкції з Росії – Веселовський

Рішення Парламентської асамблеї Ради Європи щодо Росії не означає, що Європейський Союз зніме економічні санкції з РФ, переконаний керівник Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії України Андрій Веселовський. Про це він розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері".

Сьогодні Парламентська асамблея Ради Європи на своєму засіданні  ухвалила резолюцію та внесла зміни до регламенту, що може ускладнити або заблокувати накладення санкцій на російську делегацію та забезпечити її повернення до Асамблеї без виконання міжнародних зобов’язань. 

"Звичайно, рішення ПАРЄ щодо Росії прикре, зокрема, й тому, що українська громадськість звикла, що в Раді Європи ми перемагаємо. Проте ми маємо усвідомлювати, що Рада Європи відходить від своєї сталої позиції, якої дотримувалась кілька років. Я б не сказав, що в цьому є провина української делегації чи президента України, вони доклали зусиль. Але це не допомогло, очевидно, тому, що рішення узгоджене основними представниками європейських країн", – вважає Андрій Веселовський.

За його словами, змінюється погляд Європи на те, як треба вести справи з РФ: санкції не просто втомили, а розглядаються як непродуктивний елемент, який не досягає цілей.

"Це жодним чином не означає, що ЄС буде знімати економічні санкції з Росії, але в Раді Європи можуть думати, що коли Росія сидить за столом, її легше критикувати", – говорить дипломат.

Він також звертає увагу на те, що попри Раду Європи, ми маємо іншого сильного союзника -  США:  "Через кілька днів відбудеться саміт G20, де президент США Дональд Трамп планує зустрітися з Володимиром Путіним. Я вважаю, що при зустрічі порушуватиметься й питання України".

На його думку, американська дипломатія контактувала з президентом Зеленським та  його найближчим оточенням і зробила певні приємні висновки: "Зеленський отримав запрошення відвідати Вашингтон, це відбудеться найближчим часом. Тому тема України випливатиме на зустрічі Трампа з Путіним, адже Трампу треба буде щось розказати Зеленському при зустрічі".

Нагадаємо, 28-29 червня розпочне свою роботу саміт країн G20, що вперше пройде в Японії, в місті Осака. В ньому візьмуть участь 30 тисяч учасників та представники 17 міжнародних організацій.

Слухати повну версію.