Історикиня Оксана Кісь: в Радянському союзі поняття "фемінізм" і образ феміністок був демонізований

Історикиня Оксана Кісь: в Радянському союзі поняття "фемінізм" і образ феміністок був демонізований

Про фемінізм в Україні та ставлення до жінок в Радянському Союзі говорили в ефірі Радіо Культура у виїзній студії в Дніпрі на Міжнародному книжковому фестивалі Book Space з докторкою історичних наук, старшою науковою співробітницею відділу Соціальної антропології Інституту народознавства Національної академії наук України і президенткою української Асоціації дослідників жіночої історії Оксаною Кісь.

Ведучий:

Василь Шандро

На книжковому фестивалі у Дніпрі Оксана Кісь читала лекцію "Фемінізм у незалежній Україні: від алергії до останньої надії".

"Власне кажучи, назва пов'язана з тим, як еволюціонувало ставлення до фемінізму, сприйняття феміністок і власне феміністських ідей в українському суспільстві, починаючи від перших років Незалежності і до того, що ми маємо зараз", — пояснила вона.

Кісь каже, що алергія все ще є, але вона не вбачає в цьому нічого страшного:

"Я вважаю, що це природно. В кожній культурі є люді консервативні, патріархально орієнтовані і для них неприйнятна сама ідея рівноправності і рівноцінності жінок і чоловіків".

Історикиня наголошує, що термін "фемінізм" з'явився в публічному просторі вже давно  понад століття тому.

"Інша справа, що в радянський час, в Радянському Союзі саме поняття “фемінізм” і образ феміністок був демонізований і він був просто цілеспрямовано спотворений комуністичною пропагандою. І дискредитований також радянською практикою емансипації згори, яка була дуже лицемірна, насправді. Бо багато чого декларувала, але насправді багато проблем, безпосередньо, прямої дискримінації жінок і таких проблем, пов'язаних з неможливістю реалізації тих прав декларованих, ігнорували", — пояснила Кісь.

Щодо регіонального ставлення до фемінізму в Україні, то тут в історикині такі дані:

"Я б сказала, що такої очевидної регіональної відмінності годі помітити. Відмінність радше полягає в тому, чи ідеться про великі міста, чи ідеться про менші містечка, чи про сільську місцевість. Я думаю, що це більшою мірою пов'язано з доступом до інформації, до можливості довідатися про те, що таке фемінізм і хто такі феміністки, чого вони прагнуть".

Весь ефір можна послухати тут

Виготовлення цієї програми стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю організації та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Оксана Кісь. Фото - Facebook