Поліція розслідує порушення закону про декомунізацію в Харкові

Поліція розслідує порушення закону про декомунізацію в Харкові

Харківські правоохоронці відкрили провадження та розпочали досудове розслідування у відповідь на звернення депутата міськради, який заявив про порушення закону під час ухвалення рішення про перейменування проспекту Григоренка на честь маршала Жукова. 

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Харківської області.

За інформацією Шевченківського відділу Національної поліції м. Харкова, кримінальне провадження відкрили після звернення депутата Харківської міськради, яке надійшло 19 червня.

"Він вважає, що в діях депутатів та чиновників Харківської міської ради можуть міститися ознаки кримінального правопорушення, пов’язаного із поширенням комуністичної, нацистської символіки та пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, що виразилось у підтриманні петиції про повернення первинної назви проспекту маршала Жукова та демонтажу з майдану Свободи намету "Все для перемоги", розміщеної на офіційному сайті Харківської міської ради", — повідомляють у відомстві.

Інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Які наслідки матиме перейменування проспекту в Харкові — пояснив юрист Інституту національної пам'яті

Нагадаємо, 19 червня Харківська міська рада прийняла рішення про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова. Перед цим активісти знесли пам'ятник маршалу Червної армії СРСР Жукову, аргументуючи це необхідністю виконання закону про декомунізацію. Геннадій Кернес пообіцяв пам'ятник відновити.

Український інститут національної пам'яті оголосив про намір звернутися до Генеральної прокуратури, щоб вона провела перевірку вказаних обставин та порушила кримінальне провадження. 

Фото: MediaPort