Які наслідки матиме перейменування проспекту в Харкові — пояснив юрист Інституту національної пам'яті

Які наслідки матиме перейменування проспекту в Харкові — пояснив юрист Інституту національної пам'яті

Інститут національної пам'яті вимагає від міського голови Харкова Геннадія Кернеса не підписувати рішення міської ради щодо перейменування проспекту Григоренка в Харкові на проспект Жукова. Про те, як надання імені Георгія Жукова проспекту в Харкові суперечить чинному законодавству та які наслідки це матиме, в ефірі Радіо Культура в програмі Культура.Live пояснив юрист Інституту національної пам'яті Сергій Рябенко.

Ведуча:

Катерина Толокольнікова

"Оскільки мова йде про надання об'єкту топоніміки імені фізичної особи — є спеціальний закон, який регулює ці питання. Закон “Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен, псевдонімів фізичних осіб, назви пам'ятних подій”. Конкретно це, якщо я не помиляюсь, стаття 3 і частина 6 цієї статті, яка містить перелік заборон, якими іменами, якими датами, якими подіями не можна називати топоніми в Україні в будь-якому населеному пункті",   зауважив правозахисник.

Рябенко пояснив, що в законі є достатньо чіткий критерій, який вказує на те, що іменами людей, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управліннях СРСР чи радянських республік, які входили до його складу, будь які об'єкти топоніміки населених пунктів не можна називати.

"Єдиний виняток з цього правила — це якщо діяльність особи була значною мірою пов'язана з розвитком української культури чи української науки. До чого, власне, Жуков ніякого стосунку не мав. Тому, власне, таке рішення, якщо Геннадій Кернес його підпише і воно набере чинності, прямо суперечитиме цій нормі закону",   наголосив юрист Інституту національної пам'яті.

Та в разі, якщо міський голова Харкова таки підпише перейменування проспекту, це матиме наслідки. Про те, які саме, пояснив юрист Сергій Рябенко:

"Далі буде, власне, два шляхи розвитку цієї ситуації. По-перше, якщо пан Кернес підпише це рішення і все те, що пов’язане з набранням його чинності, тоді міському голові вже не вдасться прикритися колегіальним рішенням безвідповідального органу міської ради. А він сам нестиме відповідальність за свої дії, як посадова особа. Це з одного боку".

"А з іншого боку, власне, станеться як в аналогічних ситуаціях у 2017-18 роках, коли в Одесі і місті Баштанка Миколаївської області були схожі спроби повернення старих назв. Дуже оперативно втрутились органи прокуратури, які подали позов до адміністративних судів і, власне, ці рішення були скасовані в судовому порядку, як такі, що не відповідають законодавству. Очевидно, що і в цьому разі є всі підстави діяти у такий спосіб",   додав він.

Нагадаємо, на сайті Харківської міської ради була зареєстрована електронна петиція про те, щоби проспект Григоренка перейменувати на честь рядянського маршала Георгія Жукова. 19-го червня Харківська міська рада розглянула петицію і проголосувала за повернення топоніма. Для того, щоб рішення набрало чинності, під ним треба мати підпис міського голови Геннадія Кернеса.

Весь ефір можна послухати тут

Сергій Рябенко. Фото Facebook