Чи корисно бути донором крові — розповіла біологиня

Чи корисно бути донором крові — розповіла біологиня

Чи здавали ви коли-небудь кров чи тромбоцити? Поки штучна кров не пройшла всіх перевірок і затверджень, саме від донорської крові залежить життя багатьох людей. Люди, що раз стали донорами, продовжують періодично здавати кров, бо розуміють важливість донорства. Альтруїстичні вчинки дозволяють нам відчувати співпричетність, а це  як щеплення проти почуття самотності й непотрібності. Але це корисно не лише реципієнтам крові, а й донорам. Про це йшлося в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Ведучі:

Дар'я Озерна

Здавати кров безпечно. Якщо у вас її приймають, значить, у вас достатній рівень гемоглобіну, вага, ви здорові. Рівень гемоглобіну і тиск швидко нормалізуються після здачі крові.

Донорство — це безкоштовна перевірка крові на ВІЛ і гепатити В та С і сифіліс, а ці аналізи слід регулярно здавати, адже можна бути носієм вірусу чи бактерії і не знати про це.

Коли ми здаємо кров, то знижуємо вміст неорганічного заліза в своєму організмі. А неорганічне залізо — шкідливе.

Донорство зменшує ризик гемахроматозу — хвороби, коли іони заліза накопичуються в печінці та інших органах. Симптоми гемахроматозу перекриваються із проявами інших хвороб, і їх важко розпізнати та вжити заходів. Донори просто втрачають зайве залізо і знижують ризик. Через нижчий вміст неорганічного заліза в крові, донори мають нижчу вірогідність захворіти на рак легенів, прямої кишки, шлунка та гортані. Здача крові рівнозначна втраті шістсот калорій.

В донорів суттєво менший ризик серцево-судинних хвороб. За даними Американської медичної асоціації, люди середнього віку, які щопівроку здавали кров, мали менше інфарктів та інсультів. Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здача крові хоча би раз на рік зменшила ризик хвороб серця на 88%.

В донорів кращий рівень холестерину і менші шанси серцево-судинних хвороб. В донорів менше проявів запалення та вищий так званий антиоксидантний статус, тобто вони краще знешкоджують вільні радикали.

Як здати кров?

- Не вживати алкоголю і жирної їжі, зокрема молочних продуктів, добу.
- Бути здоровими і не хворіти на інфекційні захворювання останнім часом.
- Останнє татуювання має бути зроблене понад рік тому.
- Бути старшими за 18 років та важити понад 50 кг.
- Мати паспорт.
- Легко поснідати. Перед здачею крові випити до півлітра води або чаю.

Ефір програми можна послухати тут

Фото - pixabay.com