США не залишить Україну сам на сам у конфлікті з Росією – експерт-міжнародник

США не залишить Україну сам на сам у конфлікті з Росією – експерт-міжнародник

Франція та Німеччина зайняли вичікувальну позицію щодо України до парламентських виборів, тоді як США вважають своїм інтересом підняти українську економіку та військові стандарти. Вони не залишать нас сам на сам у конфлікті з Росією, сказав Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" Андрій Каракуц.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

Про вчорашній візит президента України Володимира Зеленського до Франції та сьогоднішній  – до Німеччини спілкувались експерт-міжнародник, керівник Центру прикладних досліджень Андрій Каракуц та керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Вчора президент Володимир Зеленський з робочим візитом відвідав Париж, де зустрівся з президентом Франції Емануелем Макроном. Як ви оцінюєте вчорашню зустріч?

Андрій Каракуц: По суті ця зустріч була першою двосторонньою зустріччю з лідером іншої держави, адже Зеленський вже був у Брюсселі, але там зустрічався з главами міжнародних організацій. Варто зазначити, що президенти України та Франції цього року вже зустрічались, тому вони вже знайомі. Дуже символічно, що з першим візитом Зеленський поїхав до Парижу, адже Макрон намагається перебрати на себе функції лідера Європи, оскільки Меркель заявила, що піде з посади. Проте, як на мене, ця зустріч багато в чому була протокольною і як Франція, так і Німеччина чекають парламентських виборів, чи вдасться Зеленському зібрати парламентську більшість та стати потужним президентом. Зараз починається дискусія, яку політику будуть вести по відношенню до України. Тому всі зустрічі вчора у Франції, і сьогодні в Німеччині для того, щоб зрозуміти, як поводитись далі.

Олександр Мусієнко: Я погоджуюсь, що Макрон намагається перебрати на себе лідерські функції у ЄС, проте не дуже успішно, оскільки Німеччина все одно залишається лідером, до неї дослухаються більше. Більше того, й у Східній та Центральній Європі ідеї Макрона не знаходять підтримки.

Щодо зустрічі, я прогнозував, що перший візит нового президента буде в Париж. На мою думку, результати зустрічі непомітні, навіть скажу, що український президент розчарований. Вектор європейської не змінився, провідником української політики в ЄС все одно залишається Німеччина. Тим паче, що політика Франції абсолютно русофільська: Макрон намагався нав’язати порядок денний Зеленському, сказав, шо за певних умов Росію можна повернути до Великої вісімки, потім про те, що треба інтенсифікувати переговори з сепаратистами, раніше - що Франція проти виключення Росієї з ПАРЄ.

Щодо фрази про посилення переговорів з сепаратистами зазначалось, що це обмовка перекладача. Як думаєте, це справді перекладач помилився чи з ним було домовлено наперед?

Олександр Мусієнко:  Це не питання однієї зустрічі,а курсу, який пропонує Україні Франція, адже ці моменти не виникають нізвідки. В 2014 році підписані перші мінські домовленості і під тим документом стоять підписи Захарченка і Плотницького. Тому не можна казати, що висловлювання про залучення сепаратистів виникли просто так, адже колись ми вже підписали з ними угоду. Нам будуть про це нагадувати, навіть Курт Волкер неодноразово говорив, що в Росії добре реагують на кроки України, як, наприклад, надання особливого порядку здійснення місцевого самоврядування на Сході.

Всі чекають на зустріч Зеленського з Трапом, можливість якої після парламентських виборів була озвучена. Чого там чекати?

Олександр Мусієнко: Команда президента впорається сама, хоча варто використовувати й досвід попереднього президента Ми бачимо, що курс Зеленського є послідовним і продовжує стару традицію, питання лише в тому, наскільки він буде результативним.

Андрій Каракуц: Франція, Німеччина і США бачать розвиток відносин з Україною через призму Російської Федерації. Події 2014 року стали не лише проблемою України, але й міжнародного безпекового порядку, внаслідок чого й були введені санкції проти Росії, а США не припиняє тиск на РФ. Вирішення нашого конфлікту вже давно стало геополітичною плутаниною. Франція і Німеччина зацікавлені підтримувати стосунки з Росією, адже їхні власні небезпеки походять не звідти: небезпеки Франції йдуть з Африки, Німеччини – з енергетичної безпеки, яка й полягає на Росії. Країни вирішують власні проблеми, тому нам важко знаходити союзників, які б підтримувати нас повністю.

Що стосується США, великий успіх для них це те , що в Україні відбувається перезавантаження влади, Америка вважає це своїм інтересом і бачить можливість створити умови, щоб Україна підняла економіку та перейшла на військові стандарти. В Америці щодо України панує оптимізм. Навіть більше, США вже запропонували нам статус стратегічного союзника поза НАТО. Тому вони не будуть нас покидати один на один в конфлікті з Росією.

Нагадаємо, вчора президент Володимир Зеленський відвідав Францію з робочим візитом. Сьогодні в українського гаранта запланований візит до Німеччини, де він зустрінеться з президентом Вольфгангом Шойбле, Ангелою Меркель та іншими високопосадовцями.

Слухати повну версію.

ФОТО: Телеканал ART

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Нова допомога від США може надійти в Україну вже наступного тижня — Моцик