Законопроект про реконструкцію застарілого житла: заступник міністра розповів про новації

Законопроект про реконструкцію застарілого житла: заступник міністра розповів про новації

Мінрегіон розробив новий законопроект, у разі ухвалення якого можна буде почати оновлювати застарілий житловий фонд, який в Україні займає близько 70-80 % всього житла, розповів Українському радіо в програмі "Ранковий формат" заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

Ведуча:

Тетяна Дем’яненко

"В Україні зараз мільярд кв. м побудованого житла і з них 70-80% — це застарілий фонд", — розповідає Лев Парцхаладзе.

За його словами, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розробило законопроект, попередній варіант якого існував ще в 2006 році, але він не давав можливості будувати і реконструювати.

"Ми оновили цей законопроект та постарались вирішити всі проблеми, які попереднім проектом не вирішувалися. Наприклад, раніше пропонувалось отримати 100 % згоду всіх мешканців на реконструкцію, що в українських умовах нереально. Ми запропонували норму про отримання згоди 75 % всіх мешканців. Плюс ми запропонували механізм, за яким спочатку будується пусковий об’єкт, в нього переселяються люди і лише після цього зноситься старий будинок", ділиться інформацією заступник міністра.

Він звертає увагу на нові норми, згідно з якими людина, яку переселяють, має отримати житло, не менше за попереднє, і обов’язково з ремонтом: "Ті, хто живуть у "хрущовках", збільшать вартість свого житла після переселення вдвічі".

Також Прцхаладзе зазначає, що житло, згідно із проектом закону, надаватиметься в тому ж районі, щоб "не змінювати школу, садочок чи поліклініку".

Щодо фінансування проекту реконструкції, заступник міністра стверджує, що в проекті закону пропонуються всі можливі інструменти фінансування: "Але на першому етапі проект можливо буде втілити лише в містах-мільйонниках. В інших населених пунктах додатково треба буде залучати інвесторів, які, наприклад, добудовуватимуть 1-2 поверхи до будинку, але повністю оновлюватимуть будівлю, проводитимуть заміну всіх мереж, зроблять ремонт. Такі приклади є вже не лише в Києві, але й в інших містах України".

За словами Лева Парцхаладзе, після погодження міністерством, проект закону буде переданий до Кабінету міністрів України, який, після скликання нового парламенту, надішле його до ВРУ на голосування.

Нагадаємо, новий законопроект Мінрегіон розробляв спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст "Діпромісто"  ім. Ю.Білоконя. Він має на меті вирішити максимальну кількість проблемних питань, щоб розпочати процес реконструкції кварталів застарілого житла.

Слухати повну версію.