Домашнє насильство на Вінниччині: про реалії і методи запобігання говорили з правозахисницею і поліцейською

Домашнє насильство на Вінниччині: про реалії і методи запобігання говорили з правозахисницею і поліцейською

Про статистику заяв про домашнє насилля і те, як у регіоні працюють програми із запобігання домашньому насиллю в ефірі Радіо Культура в програмі "Права людини — понад усе" розказали правозахисниця, голова правління ГО "ВІСЬ" Світлана Дубина та старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Заріна Маєвська.

Ведуча:

Ірина Славінська

Торік Вінницька область посіла друге місце в Україні за кількістю звернень про вчинення домашнього насильства. Станом на кінець 2018-го року таких дзвінків було близько 8 тисяч.

"І це говорить, можливо, не про те, що у Вінницькій області найбільше насильство, а я дуже сподіваюся, що це говорить про те, що люди довіряють, звертаються, не замовчують такі факти. Тому що діє дуже багато програм, які допомагають подолати домашнє насильство комплексно", — зауважила Маєвська.

Станом на 1-е червня у Вінницькій області зареєстровано заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов'язані з домашнім насильством — 5120. З них 61 повідомлень здійснене дітьми до 18 років. Складено адміністративних протоколів про адміністративне правопорушення 2643.

"Така дуже вагома, на мою думку, не показник, а цифра, за якою стоять життя з початку року під час вчинення домашнього насильства загинуло 16 осіб. Серед них одна малолітня дитина, яку залишили в небезпеці. З тих 16 жертв домашнього насильства 10 вбивств, 6 згвалтувань",  — додала Заріна Маєвська.

За її словами, поліція автивно проводить просвітницьку роботу. Зокрема, коли після приїзду патруля заявник відмовляється від складення протоколу.

Окрім цього, згідно з новаціями в Кримінальному кодексі України, представники уповноважених підрозділів органів Національної поліції мають право здійснити оцінку ризиків, заповнити відповідну форму, після чого самостійно ухвалити рішення. За необхідності вони вручають кривднику так званий "терміновий заборонний припис", згідно з яким він повинен залишити місце проживання постраждалого на вказаний строк.

За такої умови правопорушнику повністю забороняється контактувати з постраждалими.

 

Правозахисниця Світлана Дубина, у свою чергу, розповіла про тренінги, які вона та її організація регулярно проводять на Вінниччині.

 

"Нам головне показати, як відбувається цикл насильства і ми говоримо про те, що цикл насильства — це колесо. І завжди після скоєного насильства наступає так званий медовий місяць. Вин може швидко настати, буквально дзвінок: ой не забирайте! — це вже настав цей медовий місяць. І заяви забираються в цей медовий місяць. Але в чому ось ця проблема? Проблема в тому, що коли це колесо запущено… ну, першого разу це ще можна припинити. Якщо вже є два-три — все. І між скоєними фактами насильства скорочується термін, а інтенсивність зростає. І ми про це людям кажемо", — пояснила Світлана Дубина.

Весь ефір можна послухати тут.

Фото pixaby.com