Українці більш успішні в спробах подолати корупцію, ніж чехи – доктор політичних наук

Українці більш успішні в  спробах подолати корупцію, ніж чехи – доктор політичних наук

Передумови щодо боротьби з корупцією в Україні дуже подібні до чеських, багато політиків обіцяли вирішити проблему,але нічого не відбулось. Проте на практиці українці більш успішні в намаганнях побороти корупцію, ніж чехи, розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" Стівен Готорн.  

Ведуча:

Олена Зелінченко

Сьогодні в Україні пройшов IV Міжнародний форум дослідників корупції, на якому зустрілись борці з корупцією з понад 30 країн світу. Його співорганізатори – політолог і дослідниця з Гетеборзького університету Айша Варрайч та доктор політичних наук Стівен Готорн висловили свої думки щодо успішності боротьби з корупцією в Україні.

"Корупція - це серйозна проблема в Україні і ми це бачимо,проте з моєї перспективи ваша країна дуже успішно бореться з нею. Моєю спеціалізацією є публічні закупівлі, тому система Prozorroдля мене дуже показова: ваш приклад настільки успішний, що деякі країни вже переймають досвід", – розповів Стівен Готорн.

Його думку поділяє й Айша Варрайч: "Україна пройшла через революції і для громадянського суспільства корупція була серйозною проблемою. Однак після Помаранчевої революції очікування громадян не виправдалися: в цій ситуації для України є дуже важливою побудова  довіри. За цих умов система Prozorroє дуже добрим прикладом, цей кейс може будувати доброчесність".

За словами Стівена Готорна, Чехія має ті ж проблеми, що й Україна з боротьбою з корупцією: на цьому ґрунті в країні було багато протестів, що порівнювалися з тими, що були після розвалу комуністичної влади.

"Багато політиків обіцяли подолати корупцію і нічого не відбулось, чехи зневірились. В Україні теж є схожі тенденції, проте українці більш успішні в своїх намаганнях подолати корупцію, ніж чехи".

Проте Айша Варрайч наголошує, що насправді для України, попри успіхи, важливо зосередитися на підтримці громадянського суспільства та незалежних ЗМІ: "Вкрай важливою є підтримка журналістів-розслідувачів. Якщо ваші локальні експерти будуть співпрацювати з міжнародними, ми зможемо створити нові рекомендації для того,як побороти українську проблему з корупцією".

Слухати повну версію.

ФОТО: texty.org.ua