В Україні вшановують загиблих 5 років тому десантників з ІЛ-76, СБУ назвала винних

 В Україні вшановують загиблих 5 років тому десантників з ІЛ-76, СБУ назвала винних

У Міністерстві оборони України вшанували загиблих цього дня 5 років тому 40 десантників. Традиційно в МОУ бив Дзвін пам'яті, який нараховує стільки ударів, скільки загиблих військовослужбовців було за роки війни на Донбасі у цей день в різні роки. Серед 54 ударів дзвону 40 було присвячено загиблим десантникам, які летіли в літаку ІЛ-76, що був збитий проросійськими бойовиками в Луганську в 2014 році. 

У пам’ятному заході взяли участь президент України Володимир Зеленський, міністр оборони Степан Полторак, керівник Генштабу Руслан Хомчак, офіцери та працівники структурних підрозділів Міноборони, Генерального штабу, військовослужбовці Київського гарнізону, рідні та близькі загиблих українських військовослужбовців.

"Повік не забудемо подвиг Героїв, які віддали своє життя за майбутнє України! Саме цього дня у різні роки внаслідок російської агресії на сході України загинули 54 військовослужбовця ЗС України...Вічна Пам‘ять Героям, які полягли у боях за вільну, незалежну Україну...Вічна їм Слава та Шана!", — написав на своїй сторінці Степан Полторак. 

 

Тим часом Служба безпеки України заявила, що літак збили російські військові і цьому є докази. 

"Служба безпеки має неспростовні докази, що рішення про збиття було прийняте в Кремлі та приведене у дію позаштатним підрозділом Головного управління Генштабу Збройних сил РФ, відомим як "приватна військова компанія "Вагнера".

Слідчі СБУ встановили, що злочинний наказ віддав безпосередньо командувач 58-ю армією ЗС РФ генерал-майор Євгеній Нікіфоров, командирований на Донбас для здійснення воєнного вторгнення та окупації частини території суверенної країни. Більше того, виконавці вбивства українських воїнів — Дмитро Уткін, Андрій Гуральов та Андрій Лебедєв, після повернення в Росію були відзначені Путіним офіційними державними нагородами "Орденами Мужності", — зазначають у СБУ.

У цей день у 2014 році внаслідок терористичного акту в ніч проти 14 червня було збито військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних Сил ЗС України, на борту якого було 40 десантників та 9 членів екіпажу.

Крім того, 5 червня колегія суддів Запорізького апеляційного суду визнала загибель командира екіпажу літака ІЛ-76 Олександра Білого наслідком збройної агресії РФ проти України.

Фото: Вікіпедія