Виборці не хочуть нових облич у політиці, вони прагнуть позбутися старих — Олещук

Виборці не хочуть нових облич у політиці, вони прагнуть позбутися старих — Олещук

Кандидат політичних наук Петро Олещук заявляє, що українські виборці насправді не хочуть нових облич у політиці, вони прагнуть позбутися старих. Про це він сказав у ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вранці".

Ведуча:

Христина Стець

"Ця передвиборча кампанія досить схожа на попередні президентські перегони, адже більшість тенденцій і трендів перейшли у спадок з весни. Навіть більше, для більшості політиків ці вибори є своєрідним третім туром: для партії "Слуга народу" це можливість закріпити перемогу Зеленського, а для інших партій – спроба реваншу. Хоча, як показують соціологічні дані, ця спроба навряд чи вдасться", — каже Петро Олещук.

За його словами, нинішня передвиборча кампанія стала більш медійною, де з’їзди перетворилися на презентацію своїх команд, подібно як це відбувається в Сполучених Штатах Америки.

"Ми більше не бачимо класичних партійних з’їздів, вони перетворилися на медійні події, що відповідають новому трендові — напливу нових облич", зазначає Олещук.

Також, на його думку, на цих парламентських виборах вже не котуватимуться політики, які пройшли вперше до Верховної Ради п’ять років тому: "Всі нові політики з попереднього скликання для людей є старими, вони хочуть тотального оновлення парламенту. Проте запит на нові обличчя треба ще правильно трактувати: українці не стільки хочуть бачити нових людей у ВРУ, як сильно прагнуть позбутися старих.

Також, як сказав кандидат політичних наук, українська партійна система досі зберігає характерні їй властивості — успіх партії на виборах залежить не від кандидатів, які будуть у списку партії, а від її лідера.

"Ми повинні розуміти, що у разі "Слуги народу" чи "Голосу", в списках яких є різноманітні люди, їхня присутність чи відсутність на рейтинг об’єктивно не вплине. Рейтинг "Слуги народу" — це персональний рейтинг Зеленського, а "Голосу" — Вакарчука".

Після інавгурації новообраний президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення на 21 липня дострокових парламентських виборів. Нині питання про конституційність цього указу розглядає Конституційний суд України.

Слухати повну версію.

 Петро Олещук, фото - facebook.com