У Молдові продовжується двовладдя, терези схиляються у бік новоствореної коаліції — Філіпенко

У Молдові продовжується двовладдя, терези схиляються у бік новоствореної коаліції — Філіпенко

У Молдові продовжується двовладдя, проте наразі терези схиляються у бік новоствореної коаліції. Про це ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" повідомив політичний експерт Артем Філіпенко.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"У Молдові продовжується двовладдя. Поки що терези схиляються у бік новоствореної коаліції", — зазначив Артем Філіпенко.

Політичний експерт прокоментував, що, "з одного боку, попередня влада, Демократична партія, прем’єр-міністр, призначений Конституційним судом в.о. президента, продовжують вважати себе легітимною владою і проголосили про підготовку до виборів. Силовики не підкоряються новій владі. Мітингувальники, які підтримують ДПМ, блокують доступ до урядових будівель. З іншого боку, пішла хвиля визнань-невизнань з боку органів місцевої влади. Частина керівників регіонів визнає попередній уряд, частина погоджується з тим, що є коаліція".

Філіпенко зауважив, якою є позиція країн на міжнародній політичній арені.

"Змінюється акція зовнішніх гравців. Якщо спочатку лише Росія висловилася на підтримку новоствреної коаліції, то згодом за це виступив і Європейський Союз. Румунія теж погодилася з тим, що є новий уряд. Єдина затримка є за позицією Сполучених Штатів", — сказав він.

Читайте також — Україні варто посилити кордони з Молдовою — Герасимчук

Зазначимо, у Молдові від 10 червня функції президента замість Ігоря Додона, відстороненого від посади, призначений виконувати прем'єр-міністр Павло Філіп. Він вже підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові вибори на 6 вересня.

Генсек Ради Європи Турб'єрн Ягланд попросив Венціанську комісію дати термінову оцінку цим рішенням. На вихідних у Молдові тривали акції протесту.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона від посади через те, що він відмовився розпускати парламент відповідно до рішення Конституційного суду і запросив парламентські партії на консультації 10 червня.

Раніше Конституційний суд Молдови постановив, що крайнім терміном формування коаліції є 7 червня. У Конституції йдеться, що коли депутати не домовилися протягом 90-денного терміну, президент після консультацій із фракціями може розпустити парламент. 

Прослухати повну версію.

Фото — lcmedia.com.ua