Режисер: проект "Венеціанець" є про зиск, який має не поглинати нас, а розвивати

Режисер: проект "Венеціанець" є про зиск, який має не поглинати нас, а розвивати

Кінцева мета проекту "Венеціанець" — це створення універсального митця, переконаний режисер Мирослав Гринишин. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він розповів, що інноваційний театральний проект "Венеціанець", що здійснюється у центрі Курбаса за підтримки Українського культурного фонду, є про зиск, який має не поглинати нас, а розвивати.

Ведучий:

Роман Коляда

"Український театр рухається до відкриття несподіваного, до інноваційного, до того, що є неакадемічним, але те, що вже спробували на європейських та світових підмостках. Тепер чергова спроба створити певну видозміну, певне реформування у художньому розумінні театру", — зазначив Мирослав Гринишин.

Режисер пояснив, що "мається на увазі пропозиція інших, альтернативних форм підходу до створення вистави, персонажів, діалогів, монологів, структури сюжету. Це побудова вистави не згідно з лінійним сюжетом, а сюжетом, який би передбачав певні алогізми, ірраціональне використання того, що сховане у прошарках підсвідомого".

Гринишин зауважив, що проект "Венеціанець" передбачає побудову вистави не тільки відповідно до тексту.

"Проект "Венеціанець" створений за підтримки Українського культурного фонду. Метод, на основі якого ми створюємо наш проект, передбачає метод акторської образної структурованої імпровізації, персонального методу підходу до кожного актора як  особистості. Ми не йдемо за побудовою вистави, відштовхуючись суто від тексту. Ми йдемо згідно з темою, яка є у тексті, згідно з асоціацією, згідно з певними відчуттями", — сказав він.

Режисер додав, що "кінцева мета — це створення універсального митця: режисера-актора-дрматурга-хореографа-менеджера".

Гринишин розповів, що проект "Венеціанець" є про зиск, який має не поглинати нас, а розвивати.

"У виставі є різні персонажі з творів Шекспіра, які несуть у собі як добродійну, так і корисливу функцію. У кожному з цих напрямків є зиск. І ми говоримо про те, що це та ознака, котра обіймає зараз все наше єство і є не тією, з якою треба боротися, а тією, з якою треба знайти певну гармонійну дистанцію, діалог, аби сприймати її не такою, яка нас поглинає, а дає можливість розвиватися", — зауважив він.

Прослухати повну версію.

 

На фото — Мирослав Гринишин