КСУ може визнати указ Зеленського конституційним за відсутності обґрунтованих аргументів — Барабаш

КСУ може визнати указ Зеленського конституційним за відсутності обґрунтованих аргументів — Барабаш

Конституційний суд України може визнати указ президента Володимира Зеленського конституційним, якщо сторона конституційного подання не надасть обґрунтовані аргументи, переконаний народний депутат України 1 скликання, віце-президент Асоціації народних депутатів України, експерт з виборчого права Олександр Барабаш. Про це він повідомив у ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Мені здається, що якщо прибрати емоційну складову, то позиція президента достатньо обґрунтована. Указ президента Зеленського до букви, до коми повністю повторює указ президента Порошенка 2014 року, крім дати виборів", — зазначив Олександр Барабаш.   

Барабаш зауважує, що коли сторона конституційного подання не надасть КСУ обґрунтовані аргументи, то суд може визнати указ Зеленського конституційним.

"Аргументи, які я почув, відповіді на питання суддів, показують дуже слабку і необґрунтовану позицію у сторони конституційного подання. Я думаю, що якщо не буде знайдено інших аргументів і якщо Конституційний суд стоятиме на правових позиціях, то рішення, на мій погляд, має бути одне: указ є конституційним, як і у 2014 році", — сказав він.

Експерт з виборчого права також додав, що "вибори мають відбутися 21 липня, оскільки правовідносини склались, і висунуті всі кандидати".

Зазначимо, 11 чеврня Велика палата Конституційного Суду України розпочала розгляд питання про конституційність указу президента про розпуск Верховної Ради і призначення дострокових виборів.

На засіданні були присутні народні депутати Олег Купрієнко, Андрій Тетерук, Ігор Алексєєв та президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 24 травня розпочалася виборча кампанія до Верховної Ради України.

Указ президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради України 23 травня опублікували в газеті Кабінету міністрів України "Урядовий кур'єр".

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня.

Прослухати повну версію.

Фото - facebook.com/ConstitutionalCourtofUkraine