Дострокові вибори парламенту Молдови призначено на 6 вересня

Дострокові вибори парламенту Молдови призначено на 6 вересня

У Молдові з понеділка функції президента замість Ігоря Додона, відстороненого від посади, призначений виконувати прем'єр-міністр Павло Філіп. Він вже підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові вибори на 6 вересня.

Генсек Ради Європи Турб'єрн Ягланд попросив Венціанську комісію дати термінову оцінку цим рішенням.

Всі вихідні у Молдові тривали акції протесту. Біля будівлі уряду встановили намети, там же ЗМІ помітили лідера Демократичної партії Влада Плахотнюка, який заявив, що намети стоятимуть "доки не звільнимо країну". За цих обставин парламент проголосував декларацію "захоплення країни", натякаючи саме на силу Плахотнюка, яка нібито захопила країну. 

В українському МЗС наголосили, що за ситуацією спостерігають із занепокоєнням: 

"Закликаємо провідні політичні сили Молдови діяти в межах правового поля, вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу щоб уникнути силового протистояння. Важливим для країни та безпекової ситуації в регіоні є недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни", — йдеться у повідомленні МЗС.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона від посади через те, що він відмовився розпускати парламент відповідно до рішення Конституційного суду і запросив парламентські партії на консультації 10 червня.

Раніше Конституційний суд Молдови постановив, що крайнім терміном формування коаліції було 7 червня. У Конституції йдеться, що коли депутати не домовилися за 90-денний термін, президент після консультацій із фракціями може розпустити парламент. 

Фото: УНІАН