Партії, які будуть обіцяти регуляцію економіки і контроль, матимуть більше шансів перемогти — соціологи

Партії, які будуть обіцяти регуляцію економіки і контроль, матимуть більше шансів перемогти  — соціологи

Про те, чому українці ділять себе на правих та лівих, однак, згідно досліджень, надають перевагу регулюванню економіки державою та обмеженню особистих прав, розповідали Українському радіо соціологи Тимофій Брік та Олексій Крименюк.

Ведуча:

Галина Бабій

Згідно вашого дослідження, українці все більше думають про міцний контроль економіки та обмеження особистих свобод зі сторони держави. Більше того, переважна більшість відомих політиків також схильні так вважати. Ви здивовані?

Тимофій Брік: ні, ми не здивовані. Соціологічні дослідження проводяться в Україні ще з початку 90-х років. У нас існує багато установ, які систематично проводять різноманітні опитування про ставлення українців до різних форм правління, економіки тощо. І насправді українці не довіряють ринковим інституціям. На сайті VOX Ukraine можна побачити, що довіра до ринкових інституцій ще з 90-х постійно падає.

Олексій Крименюк: люди відчувають, що вони не отримали від ринкових реформ певних зисків для себе, благ, на які сподівалися. А в такому разі вони завжди будуть схильні до лівих ідей.

В 90-х ринкові відносини були спущені на гальмах. Це як розвалити квартиру для капремонту й так і залишити. Люди розчарувалися.

Олексій Крименюк: так, ви маєте рацію. Реформи не відбулися так, як мали: в 90-х роках приватизацію підтримувало 60-70 % суспільства, як малий бізнес, так і середній. Але потім підтримка почала падати.

Цікаво, що позиції громадян і партійних лідерів щодо лівих поглядів збігаються. Проте в нас весь час говорять, що в Україні ідеологічних партій немає, лише  ситуативні об’єднання до виборів.

Тимофій Брік: це дуже дискусійне питання,чи є ідеології в Україні чи немає. Ми не шукали підтвердження теоретичних тез, ми досліджували українське суспільство не через абстрактні ідеї, а через конкретні питання. В кожного українця є свій погляд на те, як влаштоване життя. Ми поставили 24 питання, що стосувалися різних сфер, різних аспектів економіки, особистих свобод. Склалася така картина, що українці всі дуже різні, думають про себе, що вони ліві чи праві. Але всі унікальними шляхами прийшли до квадрату на нашому компасі, який ми назвали "лівий авторитарний".

Що виявилося в результаті вашого дослідження?

Тимофій Брік: велика кількість українців схильна вважати, що держава має регулювати економіку, а особисті права і свободи мають бути обмеженими. Це свого роду дзеркало, аби ми могли подивитись, які ми є насправді. Це не одна специфічна група лівих, там опинилися люди з різними політичними і суспільними поглядами.

Олексій Крименюк: ми не опитували людей за принципом "позначте себе на шкалі від 1 до 10, де "1" - це лівий, а "10" - це правий" за їхніми власними суб’єктивними відчуттями.

Яку картину в перспективі майбутніх виборів вам дало це дослідження? Як люди обиратимуть політиків?

Тимофій Брік: паралельно ми досліджуємо й політиків і лідерів ключових партій, до яких застосовуємо подібну методику. Фіксуємо, що вони говорять, підраховуємо кількість речень, присвячених, наприклад, регулюванню економіки і перевіряємо, як вони співвідносяться/збігаються у шкалі регулювання чи свобод. Ключові політики теж опинилися в тому ж квадраті, що й опитані громадяни. Тому майбутні вибори проходитимуть у цьому дусі. Люди і політики знайшли один одного і  ті, хто будуть говорити про регуляцію економіки і контроль, матимуть більше шансів на успіх на виборах.

Слухати повну версію.