Рішення КСУ може виявитися фатальним для всієї антикорупційної реформи — НАБУ

Рішення КСУ може виявитися фатальним для всієї антикорупційної реформи — НАБУ

Рішення Конституційного Суду України, який позбавив Національне антикорупційне бюро права через суд анулювати незаконні угоди, може виявитися фатальним для всієї антикорупційної реформи країни. Таку позицію озвучили в НАБУ.

"Рішення КСУ захищає організаторів корупційних схем і, фактично, узаконює розкрадання коштів державних підприємств через закупівлі товарів, робіт та послуг за завищеними цінами", — йдеться у повідомленні. 

За чотири роки роботи суди задовольнили 35 позовів Національного бюро, анулювавши 97 правочинів. Відповідні рішення набули законної сили, що створило підґрунтя для повернення державі понад 6 млрд грн.

У всіх цих випадках НАБУ в суді довело, що відповідні договори, укладені держкомпаніями, їм зашкодили: призвели до завдання збитків або недоотримання доходів.

Крім того, рішення судів про незаконність угод та їхнє анулювання є елементами доказової бази у кримінальних провадженнях щодо корупції на державних підприємствах, яку розслідують детективи Національного бюро. Через рішення КСУ ці докази можуть бути визнані неприпустимими у кримінальному процесі, що  суттєво посилює позиції організаторів корупційних схем і фактично позбавляє державні підприємства можливості повернути вкрадені в них ресурси.

Нагадаємо, Конституційний суд України розглянув скаргу АТ "Запорізький завод феросплавів", що контролюється групою "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, та визнав неконституційними повноваження НАБУ звертатися до суду з цивільними позовами щодо визнання недійсними угод фігурантів кримінальних розслідувань у топ-корупції. 

Раніше КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу щодо незаконного збагачення. В результаті мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведена, в Україні, більше не вважаються карним злочином. Загальна суму статків, законність походження яких досліджували детективи НАБУ у цих справах, становила понад 500 млн грн.