Учасники експедиції в Польщі шукатимуть українські пам'ятки

Учасники експедиції в Польщі шукатимуть українські пам'ятки

Українська експедиція вирушає до Польщі, щоб розшукати й зафіксувати пам'ятки культурної спадщини українців. Про це повідомляє на своїй сторінці громадська організація "Вирій", яка організовує дослідження спільно з Українським культурним фондом.

З 10 по 16 червня відбудеться пошукова експедиція "Стежками предків: Любачівщина". Експедиція пройде на теренах Любачівського повіту Республіки Польща, щоби зафіксувати культурну спадщину українців, які до середини ХХ століття проживали на тих територіях.

"При дорогах сіл, у густих лісових хащах заховано багато незнаного. Протягом 7 днів експедиції учасники планують відвідати близько 100 існуючих і не існуючих сіл для того, щоби згодом сформувати популярний путівник для туристів та краєзнавців. Молоді дослідники проведуть фотофіксацію та опис об’єктів та опишуть короткі маршрути, для пошуку об’єктів, що лежать за межами регіональних доріг", — йдеться у повідомленні.

Дослідники планують провести моніторинг та фотофіксацію об’єктів, які по собі залишили українці, що зазнали переселення в 40-х роках ХХ століття. Також планують скласти короткі маршрути для пошуку об’єктів, що лежать за межами основних доріг.

Згодом планується проведення аналогічних пошукових експедицій та створення путівників сусідніх повітів: Перемиського, Ярославського, Сяніцького — в межах етнорегіону Надсяння, а також Лемківщини, західної Бойківщини, Холмщини та Південного Підляшшя.

За матеріалами пошукової експедиції планується друковане видання путівника про села Любачівщини. Цей путівник повинен стати першим україномовним друкованим та електронним виданням про українську культурну спадщину з серії досліджень міст та сіл Надсяння.