Біологиня розповіла, чи дійсно тополиний пух викликає алергію

Біологиня розповіла, чи дійсно тополиний пух викликає алергію

Багато хто хоче повирубати в місті всі тополі, аби не було тополиного пуху, який, мовляв, викликає алергію. Чи це дієвий спосіб боротьби із алергією? Про це говорили в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Ведуча:

Дарія Озерна

Ні. Тополиний пух не викликає алергію. Він може потрапляти в очі чи до носа, і викликати свербіж чи сльози, але він — лише механічний подразник, а не алерген. А загострення алергії викликає цвітіння диких злаків, різних колосків. Саме їхній пилок розноситься вітром і викликає алергію.

Отож, тополі не мають жодного стосунку до алергії? Тополя це дводомна рослина — є жіночі дерева, які утворюють насіння, оточене пухом, а є чоловічі дерева, які навесні виділяють пилок, який розноситься вітром. Тополі можуть викликати алергію, але не влітку і не жіночі рослини з пухом, а чоловічі дерева навесні, в березні чи квітні, коли ці дерева квітнуть і їхній пилок ми вдихаємо. Але це не означає, що слід знищувати тополі.

Треба лікуватися самим і боротися зі симптоматикою алергії. Адже алергія, зазвичай, розвивається через кілька алергенів — приміром, пилок тополі, берези, полуницю, молоко, арахіс. Можна уявити, що всі тополі й берези в місті щезли — що досить-таки імовірно з огляду на ставлення Київзеленбуду та інших комунальних служб до дерев — але не щезнуть. Як не тополя, так береза.

Алергія — це невиправдана реактивність імунної системи конкретної людини. Імунна система мала би не звертати увагу на безневинні речовини, а натомість бурхливо реагує на пилок чи казеїн виділенням гістаміну. А ми це відчуваємо як сльози, набряк в носі чи висипання на шкірі. Часто алергія розвивається в людей із родинною історією алергії та астмою.

Що робити алергікам? По-перше, піти до лікаря і з’ясувати, на що саме і коли розвивається алергія. Тут стануть в пригоді аналізи і харчові тести. Лікар пропише препарати, що допоможуть пережити алергію з якомога меншим дискомфортом. Коли в повітрі пилок, на який у вас алергія, варто щільно зачиняти вікна, вмиватися та промивати носа, аби зменшити контакт.

Нині є теорія, що алергію викликає надмірна чистота в ранньому дитинстві. Імунна система мало "тренується" у впізнаванні свого й чужого, і реагує на безневинні стимули. Тож дозволяйте дітям борсатися у пилюці й гладити котів і собак. А тополі, як і інші дерева, знищувати не можна.

Ефір можна послухати за посиланням

Фото pixabay.com