У Києві завтра відбудеться концерт пам’яті Кіри Муратової

У Києві завтра відбудеться концерт пам’яті Кіри Муратової

У Києві в Будинку звукозапису Українського радіо завтра, 7 червня, відбудеться концерт пам’яті режисерки Кіри Муратової. Піаніст Євген Громов в ефірі Українського радіо розповів про те, як фільми режисерки надихнули його на створення концертної програми.

Ведуча:

Галина Бабій

"Концертна програма "ТРЕНОДІЇ памяті Кіри Муратової" – це музичний ритуал із дуже складними для виконання творами, деякі з яких написані для фортепіано, а деякі — для оркестру. Це не буде бравурна музика, як у філармонії. Це музика внутрішніх станів, пов’язана з темою любові і смерті, власне, всі твори я дібрав за цією концепцією і кожен з них є шедевром", розповідає Євген Громов.

За словами піаніста, його знайомство з творчістю видатної режисерки почалося ще наприкінці 80-х років, коли він випадково побачив фільм "Астенічний синдром".

"Я зразу зрозумів, що мова йде про великого режисера, якого тяжко назвати суто українським, адже в Муратової немає нічого локального, провінційного", каже гість програми.

"З часом я знаходив її фільми на дисках й передивився усі. Не можу сказати, що я по-особливому закоханий в її творчість, але Муратова справляла на мене дуже сильне враження. В 90-ті я з цим жив. Коли я дізнався про смерть Кіри Георгіївни, почав пригадувати враження, рефлексії від її фільмів, у мене в свідомості почали звучати певні твори. Для музиканта це природно. Я почав грати їх і в мене почала складатися повністю лірична та філософська програма. Це сталося ще рік тому і я вирішив, що я маю це зіграти. Спочатку думав про Одесу, але вирішив, що маю показати програму в Києві", ділиться враженнями піаніст.

Нагадаємо, 7 червня в Будинку звукозапису Українського радіо відбудеться концерт "ТРЕНОДІЇ пам’яті Кіри Муратової"  у виконанні піаніста Євгена Громова.

Слухати повну версію.