У Києві покажуть оперу-антиутопію GAZ про наслідки технологізації суспільства

У Києві покажуть оперу-антиутопію GAZ про наслідки технологізації суспільства

11-го червня в театрі ім. Івана Франка формація Nova Opera влаштує міжнародну прем'єру оперного проекту GAZ. Про те, чи буде це оптимістична чи таки антиутопічна постановка, розповіли учасники формації Nova Opera Олександра Мельє та Андрій Кошман в ефірі Радіо Культура в програмі Культура Live.

Ведуча:

Світлана Галась

100 років тому німецький драматург Кайзер порушив важливе питання: якими будуть наслідки потужної технологізації суспільства й створив про це п'єсу. Згодом цією п'єсою зацікавився відомий українець Лесь Курбас і в 1923-му році в мистецькому об'єднанні "Березіль" він поставив виставу GAZ. Через майже сто років українська і міжнародна команда митців вирішили відродити її на українській сцені.

"Це буде, все ж таки, постановка без хепі-енду. Але доволі потужна",  пояснив Андрій Кошман.

За словами артистів, інтерпретація Курбаса твору Кайзера була з нотками експресіонізму, а це, відповідно, почуття. Почуття в Курбаса напряму зі сцени не висловлювалися, але вони передавалися через рух. І саме руху він віддавав велику частину уваги у своїй виставі.

"Ми також пішли цим шляхом і залучили австрійського хореографа Сімона Маєра, який працює над пластикою оперних співаків у виставі і доволі вдало, як на мене, це робить. Тому це буде суміш опери з пластичною виставою",   зуважив Кошман.

Цікаво, що на сцені рухатимуться не лише співаки й актори, а й оркестранти.

"Ми   музиканти. І основна наша дія в житті. Що ми робимо — ми рухаємо повітря, для того, щоб воно продукувало звук. І також у цій виставі, яка для нас дуже болюча. Бо вона дуже на часі. З огляду на те, що зараз відбувається в світі. Ми, можливо, якось інтуїтивно підійшли до того, що самого звуку музичного не вистачає, самого руху повітря… Ми додаємо ще й рух тіла",  розповіла Олександра Мельє.

Весь ефір можна послухати за посиланням

Фото Facebook