Як об’єднані територіальні громади співпрацюють з містами — дискусія

Як об’єднані територіальні громади співпрацюють з містами — дискусія

У межах реформи з децентралізації 60% надходжень від податку на доходи фізичних осіб спрямовуються до місцевих бюджетів. Це сильний стимул і для міст, і для ОТГ. І нині співробітництво міст із навколишніми селами та селищами в Україні має величезний потенціал. Детальніше про співпрацю ОТГ в ефірі програми "Сучасна громада" на Українському радіо розповіли Максим Корнієнко, заступник голови Радсадівської ОТГ, Миколаївщина, Сергій Садовий, заступник з економічних питань голови Галицинівської ОТГ, Миколаївщина, Юрій Заволока, голова Бузької ОТГ, Миколаївщина, Галина Матвіюк, голова Жидичинської ОТГ, Ківерцівського району, Волинь.

Ведучий:

Денис Денисенко

Де ви шукаєте підтримки? Чи співпрацюєте і маєте партнерство з містами?

Максим Корнієнко: — Ми співпрацюємо насамперед з обласною державною адміністрацією, з Міністерством регіонального будівництва та розвитку, а також з грантовими, донорськими програмами. Наша громада вирізняється тим, що ми дуже вдало використовуємо краундфандинг. Цього року ми завершили глобальний громадський проект, краундфандинговий проект, — це реконструкція парку Перемоги в селі Нова Богданівка. Цей проект ми втілювали в життя майже три роки. Його вартість склала понад мільйон гривень. Згідно із самим задумом виконавцем робіт є жителі громади. Це співробітництво в галузі благоустрою, в галузі розвитку громади і в економічному розвитку.

Сергій Садовий: — Ми співпрацюємо з міжнародними організаціями. У рамках цієї співпраці ми реалізуємо багато проектів, спрямованих на розвиток освіти, медицини, позашкільної роботи. Торік ми створили центр освіти для дорослих, у якому проводяться заходи і тренінги для людей і похилого віку, і молоді, і молодших…

Ми прагнемо налагодити муніципальне співробітництво з нашими сусідніми громадами. Ми вже створили свій первинно-медичний центр і хочемо надавати послуги й сусіднім громадам.

Юрій Заволока: — Бузька об’єднана громада розташована поряд із містом обласного значення — Вознесенськом. У нас є міська районна лікарня, яка охоплює все місто і весь район. І тут виникає питання утримання цієї лікарні. Поки що у нас конфліктна ситуація, але ми вирішуємо поступово питання комунальних послуг. Адже жителі нашої громади перебувають у цій лікарні, це стаціонарне лікування. Ми виділяємо кошти нашої громади для них, для того, щоб вони мали умови для утримання пацієнтів і щоб лікарі перебували у комфортних умовах. Місто до нас звертається, коли вони хочуть якісь новації ввести у своїй громаді і водночас вони хочуть залучити жителів нашої громади. З останніх таких моментів  — місто захотіло щоб їхні люди проходили безкоштовну флюорографію, тобто щоб оплату за неї робив міський бюджет. І вони запропонували нам і для наших жителів надавати такі послуги, щоб наші мешканці з травмами, за надзвичайних ситуаціях могли зробити безкоштовну флюорографію. Вони нам надали середній розрахунок, скільки на рік у нас стається травм і ми пішли з ними на домовленість — виділили кошти, щоб нашим жителям робили безкоштовну флюорографію. Також вони нам запропонували, щоб діти нашої громади могли звертатися до їхніх стоматологів і їм надавалася безкоштовна стоматологічна допомога. Ми пристали на цю пропозицію і виділили на це кошти громади.

Ми пішли на компроміси, ми домовляємося. Поки що в цьому напрямі співпрацюємо з містом.

— Нині співробітництво міст з навколишніми селищами незначне. Якщо говорити про проблематику, з якими проблемами зіштовхуються ОТГ і якої конкретно підтримки потребують?

Максим Корнієнко: — Хочу додати, що наша громада, а також ще три інші ОТГ на території Миколаївського району створили інклюзивно-ресурсний центр, спільний, створили його керуючись законом про територіальну співпрацю. Його мета — забезпечення прав дітей з особливими освітніми потребами віком від двох до 18-ти років. Тобто з метою економії коштів, щоб не створювати інклюзивне навчання у кожній громаді, ми створили спільний центр на чотири громади. Це всім вигідно.

Юрій Заволока: — Інколи міста обласного значення думають так: чому ви створили громаду і не можете самі зробити те, що маєте, чому ви хочете з нами співпрацювати? Міста вважають, що ми не можемо без них існувати і хочемо до них приєднатися. А ми, громади, хочемо показати, що ми можемо існувати окремо, але ми не хочемо окремо певні речі створювати, бо і в нас і у вас буде погано, а ми хочемо разом, щоб це було всім добре.

– Галино, як ви співпрацюєте з містом Луцьк?

Галина Матвіюк: — Так склалося, що Луцьк — це місто обласного значення. Тому ми працюємо і з обласною владою і з міською владою. Ініціатива щодо співпраці надходить і від нас, як від ОТГ, і також від керманичів Луцька, тому що громада поряд із Луцьком. Донедавна багато наших дітей ходило до міських шкіл, сподіваюся і надалі зможуть їх відвідувати. Також ми делегували місту й медичну субвенцію — це вторинна медицина. Наші жителі обслуговуватимуться у лікарнях міста Луцька.

Але на наших територіях розташовані очисні споруди Луцька. І ця проблема спільна тепер для нас. Сподіваємося на тотальну реконструкцію цих споруд. Тож ми маємо як плюси, так і мінуси цього сусідства. Плюс — це те, що 70 відсотків працездатного населення ОТГ працює в місті, а мінусом є те, що на території громади є підприємства і підприємці, які мають реєстрацію в обласному центрі. Тож ПДФО скеровується лише за принципом реєстрації.