Історик про пограбування Росією культурної спадщини в Криму: за 5 років — це десятки тисяч артефактів

Історик про пограбування Росією культурної спадщини в Криму: за 5 років — це десятки тисяч артефактів

Про бум незаконних археологічних розкопок на території окупованого Криму та про разючі цифри розграбованих археологічних артефактів розповів у ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live" кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець.

Ведучі:

Катерина Толокольнікова

Денис Денисенко

На території окупованого Росією півострова відбувається бум незаконної археології. Останні п'ять років російські археологи без дозволу проводять безліч протизаконних розкопок та фактично грабують культурну спадщину України. Про це розповів історик Андрій Іванець.

"Я просто рахував артефакти, які незаконно знайшли російські археологічні експедиції за останній час у Криму. Я налічив побіжно кілька десятків тисяч таких за п'ять років", — зауважив він.

 

"Лише коли будували Кримський міст (Керченський міст - ред.), який сам по собі є незаконною спорудою, що створює проблеми Україні різного роду, було знайдено один мільйон археологічних артефактів. За нашим законодавством вони мали би поповнити наші музеї. Це частина українського музейного фонду, і вона мала бути і є такою з юридичної точки зору, але нею незаконно розпоряджається якраз держава-окупант. Це дуже важкий бік пограбування нашої культурної спадщини", — додав Іванець.

 

Нагадаймо, навесні 2014-го року Росія анексувала Автономну Республіку Крим. За даними істориків і археологів, на момент анексії лише в автономії було зареєстровано 12 тисяч пам'яток архітектури, історії, археології.

 

Слухайте програму повністю тут

 

                           На фото - Андрій Іванець, Газета "День"