Уряд має реагувати на нові правила експорту нафтопродуктів з Росії — експерт

Уряд має реагувати на нові правила експорту нафтопродуктів з Росії — експерт

Український уряд має створити умови для забезпечення стабільності ринку нафтопродуктів у зв’язку з новими правилами експорту до України з Росії бензину, дизпалива і зрідженого газу, переконаний директор Науково- технічного центру "Психея" Сергій Сапегін. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Панікувати не слід, тому що постанова Російської Федерації стосується лише зміни порядку експорту нафтопродуктів до України. Така ж процедура була і раніше, але дозволи давала митниця. Тепер ці дозволи буде надавали Мінекономрозвитку Російської Федерації. Тому принципової зміни немає", — зазначив Сергій Сапегін.

Експерт зауважив, що українському уряду варто створити умови для забезпечення стабільності ринку нафтопродуктів.

"Тому що Росія використовує енергоносії як засоби політичного тиску.  Тому потрібно вжити заходів, які б забезпечили стабільність ринку, забезпечення енергетичного балансу, щоб українські споживачі не потерпали від можливих таких дій. Тому український уряд повинен якось реагувати", — сказав він.

Зазначимо, з 1 червня 2019 року вивезення з Російської Федерації на територію України бензинів моторних, дизельного палива та скрапленого газу буде можливим лише за наявності дозволу, виданого міністерством економічного розвитку Російської Федерації.

Як повідомляють в Антимонопольному комітеті України, це створює ризики щодо обмеження конкуренції на ринку оптової торгівлі нафтопродуктами і може зумовити зростання цін на паливо в роздрібній мережі.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com