Без виконання рішення трибуналу Росії буде важко переконати інші країни у своїй адекватності — експерт

Без виконання рішення трибуналу Росії буде важко переконати інші країни у своїй адекватності — експерт

Без виконання рішення трибуналу Росії буде важкопереконати інші країни у своїй адекватності, переконаний 1-ий віце-президент Української асоціації міжнародного права Микола Гнатовський. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Конфлікт між Російською Федерацією та Україною ведеться юридичними засобами у кількох міжнародних судових установах й існує кілька паралельних процесів. Остання делегація, яку утворив президент Зеленський поїде саме в Гаагу у Міжнародних суд Організації Об’єднаних Націй, аби брати участь у продовження слухань, які стосуються справи, порушеної Україною за двома конвенціями. Це буде одна з вирішальних, найважливіших стадій, тому що будуть розглядатися питання наявності у суду юрисдикції. Для України це найнебезпечніший етап, і його варто пройти", —  зазначив Микола Гнатовський.

Експерт зауважив, у яких міжнародних інстанціях тривають судові процеси.

"Що стосується наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, він знаходиться у Гамбурзі і займається розглядом справи, яка була порушена Україною у відповідь на захоплення українських суден та їхніх екіпажів 25 листопада минулого року. До того ж, за конвенцією ООН з морського права було створено інший арбітражний трибунал, який розглядає більш загальні питання, пов’язані з правами судноплавства і використання морських просторів у зв’язку з анексією Криму. Щодо моряків, пізніше буде створений ще один арбітражний трибунал. Дійсно, ціла  них цих процесів триває. А також триває розгляд справ у Страсбурзі у Європейському суді з прав людини", — сказав він.

Читайте  також — Рішення Трибуналу ООН вплине на розгляд інших справ між Україною та Росією – юрист

Гнатовський додав, що "наші аргументи лежать у правовій площині. Ми мусимо діяти такими способами, які передбачає міжнародне право. І не можна сказати, що Російська Федерація не визнає ці процеси чи не бере в усіх участь".

Правник висловив думку, щобез виконання трибуналу Російській Федерації буде важче переконати світову спільноту у своїй адекватності.

"Україна і Росія постійно ведуть дискусію на різних міжнародних форумах міжнародних організацій: ООН, Рада Європи, ОБСЄ. Позиція Російської Федерації без виконання рішення трибуналу дуже сильно підриває довіру будь-якої неупередженої держави до Російської Федерації. Тобто Росії неможливо переконати у адекватності своїх дій інших. Повірте, це може в Україні не здаватись очевидним, але у світі далеко не всі переконані в неадеекватності дій РФ. У них є своя послідовна позиція, вони її проголошують і роблять все, щоб вона сприймалася якнайкраще. І робити їм це без виконання трибуналу буде значно важче", — прокоментував експерт.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний Трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити українські військові кораблі, а також звільнити українських моряків і повернути їх в Україну.

Прослухати повну версію.

На фото — Микола Гнатовський