Військові на передовій критично ставляться до ідеї переговорів з "ЛДНР" — Грабський

Військові на передовій критично ставляться до ідеї переговорів з "ЛДНР" — Грабський

Військовий експерт Сергій Грабський в ефірі Українського радіо радить не перебільшувати роль розмов про ймовірний референдум чи опитування на предмет переговорів з Росією чи бойовиками "ЛДНР".

Ведуча:

Христина Стець

Після заяв команди нового президента Зеленського про необхідність провести референдум щодо можливості перемоговрів з Росією, з'явилась інформація про проведення опитувань серед військовослужбовців, зокрема і на передовій, щодо того, як вони ставляться переговорів з представниками збройних формувань "ЛДНР".

Військовий експерт Сергій Грабський до інформації, що серед військових проводиться подібне опитування, ставиться спокійно:

"Така робота ведеться, і це складова інформаційно-психологічної роботи.У певному розумінні такий документ з'явитися міг, але сказати, що це є пряма директива від президента — я маю сумніви. Я переконаний, маючи можливість спілкуватися зараз зі своїми друзями, які зараз на передовій, що наші хлопці досить критично відносяться до будь-якої спроби навязати їм думку про ведення переговорів. Так, люди втомилися від війни, але є чітке розуміння, що якщо ми опустимо зброю, ми перестанемо існувати як держава і як особистості. Тому намагання "зондувати грунт" на предмет того, вести переговори чи ні, можливо буде, але на сьогодні при такій цілеспрямованій роботі, яка велася останні роки, ми створили кістяк армії, яка розуміє, за що вона воює, і яка націлена на перемогу", вважає військовий.

Щодо національного референдуму експерт зауважує, що у нашій ситуації для референдуму не існує жодних законодавчих підстав, щоб таке опитування мало якусь законодавчу силу.

"Українська нація вже стала достатньо дорослою, щоб розуміти, наскільки зрадницьким був би такий поворот і проведення переговорів з бандитами. З терористами переговорів ніхто в світі не веде, це аксіома", — говорить Сергій Грабський.

Нагадаємо,  21 травня глава Адміністрації Президента Андрій Богдан допустив можливість проведення референдуму з приводу укладення домовленостей з Росією про мир на Донбасі. За словами Богдана, Україна змушена шукати компроміс з РФ, проте питання здачі території виключене.

Слухайте запис програми на нашому сайті.

Фото: Новинарня